tisdag 23 april 2024

inloggad som

Skåne uppåt för de stora IT-konsulterna

Mobilteknikens frammarsch och allt större krav på specialister driver tillväxten för IT-konsulterna i Öresundsregionen. Det visar Rapidus rundringning till tunga spelare i branschen, som också menar att Skånes position stärkts gentemot med övriga storstadsregioner.

I Knowits färska kvartalsrapport pekas Malmö specifikt ut som ett område där de senaste årens renodling av verksamheten gett resultat. Bland annat såldes tolvmannabolaget Knowit Tech Doc i Malmö av under våren.

johan-strid— Vi har gått från att vara ganska generella konsulter till mer specialisering. Det har gett en positiv utveckling under 2-3 års tid med väldigt hög beläggning under året, säger regionchefen Johan Strid till Rapidus.

Bland kunderna som Knowit plockat under våren märks börsnoterade Midsona där första steget blir att mobilanpassa bolagets hemsida.

Även konkurrenten Cybercom ser en positiv utveckling i Skåne där antalet anställda har ökat med 5-10 personer så här långt under året, till att koncernen idag sysselsätter runt 200 i syd. Omsättningen i Sverige som helhet under andra kvartalet var i stort sett oförändrad på drygt 300 miljoner kronor, med en marginell resultatförbättring. Bland kunderna som tillkommit i kundlistan finns Atlas Copco och Bravida.

Henrik_Benckert— Konjunkturen är överlag bra och utvecklingen i Skåne är minst lika bra som i övriga landet, säger Cybercoms regionchef Henrik Benckert.

Atea Sveriges vd Carl-Johan Hultenheim menar att det skett en islossning inom den privata sfären. Bolaget har 1.900 anställda i Sverige, varav 300 i Skåne, och handlas på Oslo-börsen.

Kalle-hultenheim— De privata företagen har börjat investera igen och vi ser en liten men stabil tillväxt i alla storstadsregioner. Skåne skiljer sig från resten av landet då vi där har ett antal större kunder som inte är så konjunkturskänsliga, säger Carl-Johan Hultenheim.

På franskägda Alten, tidigare Xdin, har tillväxten i Skåne stannat av efter uppköpet av Eneas Lundakontor för ett par år sedan. Idag sysselsätter verksamheten 70 anställda och sedan årsskiftet har Sven Andersson tagit över rollen som regionchef efter Mikael Heintze.

— Sony är fortsatt dragloket i regionen. ESS har fått klartecken och frågetecknen runt Kockums-Saab affären har rättats ut. Efterfrågan är god, men tillväxten begränsas av tillgången på kompetent personal, säger Sven Andersson.

På onoterade Malmökonsulten Jayway, som sysselsätter 170 i Malmö, Köpenhamn och Stockholm, vittnar marknadschefen Per Sigurdson om en stark inledning på 2014. Det danska dotterbolaget har plockat nya kunder inom läkemedelssektorn och Stockholmskontoret jobbar bland annat med att ta fram nätbanken Nordnets nya mobillösning.

per-Sigurdson— Ifjol var Köpenhamn vårt mest lönsamma kontor. I Malmö har vi en stabil verksamhet medan Stockholm och Köpenhamn är våra tillväxtområden, säger Per Sigurdson.

Joel Lyth

Mobilteknikens frammarsch och allt större krav på specialister driver tillväxten för IT-konsulterna i Öresundsregionen. Det visar Rapidus rundringning till tunga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad