fredag 26 april 2024

inloggad som

Styrelseordförande lämnar Mobill

Ericssonveteranen Lars Svensson lämnar styrelsen för Malmöbaserade Mobill efter ett år som ordförande. Istället återtar storägaren Tommy Larsson ordförandeklubban i bolaget, som under våren tagit in tio miljoner kronor i nytt riskkapital.

Mobill har utvecklat teknik för hantera mobila biljetter, kuponger och andra digitala värdehandlingar. 80 procent av intäkterna kommer från SL och andra svenska kollektivtrafikbolag där Mobills läsare automatiskt scannar och validerar tåg- och bussbiljetter sålda via sms. Men framöver räknar vd Peter Lund med att en allt större del av intäkterna ska komma från hanteringen av mobila rabattkuponger och förköp i till exempel detaljhandeln.

2013 omsatte bolaget 12,7 miljoner kronor. Det är ungefär hälften av den redovisade omsättningen för 2012, men då räknade bolaget med en bruttointäkt som inkluderade betalningsströmmar genom systemet. Den jämförbara nettointäkten för 2012 var enligt Peter Lund runt fem miljoner kronor.

Intäkterna kommer i dagsläget nästan enbart från Sverige och det är också här Peter Lund tänker lägga krutet närmaste halvåret, även om internationell expansion hägrar vid horisonten. Bland annat har Mobill sedan ett par år tillbaka ett dotterbolag i Indonesien, som i dag är vilande.

Peter Lund— Vi har en kund i Turkiet, ett bolag som sköter färjetrafiken över Bosporen. Men vi siktar på att växa oss stora i Sverige först, det är viktigt med starka referenser på hemmamarknaden för att kunna växa internationellt, säger Peter Lund.

Finansiellt fortsätter Mobill med röda siffror, 2013 slutade rörelseresultatet på -16 miljoner kronor. Bolaget har under våren tagit in tio miljoner kronor från tidigare ägare med Tommy Larsson och Tipal Invest, ett dotterbolag till entreprenadbolaget Akea, i spetsen. Enligt Peter Lund har bolaget även framöver behov av nya tillskott.

Han vill inte gå in närmare på varför Lars Svensson lämnar styrelsen efter bara ett år som ordförande.

— Jag kommer vara kvar som konsult, men de tyckte de kunde klara sig med en av storägarna som ordförande, säger Lars Svensson själv.

Erik Olausson

Ericssonveteranen Lars Svensson lämnar styrelsen för Malmöbaserade Mobill efter ett år som ordförande. Istället återtar storägaren Tommy Larsson ordförandeklubban i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.