tisdag 5 december 2023

inloggad som

Sonys mobiler visar vinst igen

Sonys mobilverksamhet har gått från sorgebarn till att vara koncernens snabbast växande del. Senaste året har omsättningen ökat med 63 procent och förlust vänts till vinst.

Det är goda nyheter för Sony Mobiles skånska utvecklingsenhet, med drygt tvåtusen anställda i norra Lund. De senaste åren har annars präglats av återkommande sparpaket.

— Det betyder jättemycket för vår arbetsro, säger Lene Eriksson, Unionens klubbordförande på Sony Mobile, till Rapidus.

Totalt omsatte mobilverksamheten 11,6 miljarder dollar under räkenskapsåret som avslutades nu i mars 2014. Den operativa vinsten landade på 123 miljoner dollar. Bolaget säljer fler mobiler än tidigare, men får också mer betalt för dem. Under perioden har dessutom valutaeffekterna varit positiva.

Sony lämnar prognosen att tillväxten i telefonsegmentet ska fortsätta. Närmare bestämt med 28 procent till 15 miljarder dollar nästkommande år. Investeringarna på utvecklingssidan ska också ökas.

”Den operativa vinsten väntas öka, främst på grund av ökad försäljning, men den hålls delvis tillbaka av en ökning i forsknings- och utvecklingskostnader” skriver koncernen om mobiltelefonerna i årsrapporten som presenterades på onsdagsförmiddagen.

— Sony ser mobilerna som lite av navet i verksamheten. Det var därför man ville köpa ut Ericsson från samarbetet. Nu handlar det verkligen om att se framåt. Vi har till och med en liten tillväxt i Lund, säger Sveriges Ingenjörers klubbordförande Ulf Bengtsson.

Kommer Sony anställa fler i Lund framöver?

— Lite grann kommer vi att göra det. Allt prövas hårt, men det viktiga är att det går uppåt, säger Ulf Bengtsson.

För Sony som helhet går det dock knackigt. Förlusten efter skatt skrevs till 1,2 miljarder dollar för helåret. Bland annat har bolaget tagit omstruktureringskostnader för pc-verksamheten som nu håller på att läggas ner.

Kristian Svensson

Sonys mobilverksamhet har gått från sorgebarn till att vara koncernens snabbast växande del. Senaste året har omsättningen ökat med 63 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.