måndag 4 december 2023

inloggad som

Hektisk börsdag — fem skånska teknikbolag bekänner färg

Precise Biometrics mångdubblar förlusten och Exini visar vinst för första gången sedan 2011. Rapidus har gått igenom siffrorna från rapportperiodens mest intensiva dag för listade skånska innovationsbolag.

Precises kvartalsrapport är ingen munter läsning för de hårt prövade aktieägarna. Bolagets omsättning rasade till 7,2 miljoner kronor under januari-mars från 16,8 miljoner under samma period i fjol. Förlusten mångdubblades till 10,7 miljoner.

Finanschefen Patrik Norberg pekar på att jämförelsen störs av två stora order för sammanlagt 10 miljoner kronor som kom in under första kvartalet 2013. Men han medger att ledningen är besviken över siffrorna, där merparten av intäkterna kommit från tidigare kunder som använder Precises teknik för fingeravtrycksläsning i passersystem.

Sedan ett par år tillbaka fokuserar bolaget på ett säkerhetssystem till mobiltelefoner och läsplattor, kallat Tactivo. Men där slutade försäljningen i första kvartalet på 600 exemplar, vilket var lägre än prognos.

— Det är långa ledtider. Vi fokuserar framförallt på USA och där har budgetbråket ställt till det med finansieringen för myndigheterna, säger Patrik Norberg till Rapidus.

Precise Biometrics har i dag 27 anställda, tio färre än vid samma tid 2013.

Hos medicinteknikbolaget Exini är tongångarna annorlunda. Vd Magnus Aurell redovisade i dag bolagets första kvartal med positivt rörelseresultat sedan 2011. Styrelsen räknar nu med att verksamheten blivit vinstgivande och aktiverar därför en möjlighet till skattenedsättning, baserad på tidigare förluster på totalt 61 miljoner kronor.

Exinis nettoomsättning för kvartalet landade på 4,4 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en omsättning på 9,1 miljoner kronor för hela 2013. Resultatet efter finansiella poster blev 113.000 kronor i vinst. Större delen av intäkterna kommer från samarbetet med Fujifilm RI Pharma, som sedan 2011 säljer Exinis bildanalysbaserade diagnosstöd för skelettcancer på japanska marknaden. Fujifilm går nu vidare även med Exinis teknik för hjärtdiagnostik som lanseras under hösten.

Företaget har i dag 14 anställda och ägs till 51,2 procent av finansmannen Bo Håkansson.

Utöver Precise och Exini kom ytterligare ett antal skånska bolag med rapporter i dag. Här är några:

* Probi omsatte 26,4 miljoner kronor under årets första kvartal, en ökning på fyra procent jämfört med samma tid förra året. Vinsten landade på nästintill oförändrade 5 miljoner kronor. Probi tecknade nyligen distributionsavtal med jätten Sanofi för att lansera kosttillskott för magen i Sydkorea. Under vintern har tyska Symrise ökat sin ägarandel till 47 procent.

* IT-bolaget Kentima minskade sin omsättning med 29 procent jämfört med första kvartalet 2013 till 8,6 miljoner kronor, enligt vd Kent Nilsson efter att en enskild storkund skurit ned på sina beställningar. Resultatet slutade på -2,7 miljoner kronor då det First North-noterade bolaget satsar hårt på att plocka kunder utanför Sverige.

* Nanoteknikbolaget Obducat ökade under årets tre första månader omsättningen med en miljon kronor till 5,8 miljoner. Samtidigt har förlusterna efter skatt växt från 1,8 till 2,8 miljoner. Obducat är mitt uppe i en nyemission som hittills gett 16 miljoner kronor.

Erik Olausson

Precise Biometrics mångdubblar förlusten och Exini visar vinst för första gången sedan 2011. Rapidus har gått igenom siffrorna från rapportperiodens […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad