söndag 5 maj 2024

inloggad som

MedicPen förbereder flytt till Lund

Halmstadbaserade medicinteknikbolaget MedicPen överväger att flytta verksamheten till Lund. Nye vd:n Per Nilsson, som under våren lämnar chefsposten för MFF, har fått i uppdrag att utreda flytten.

När Per Nilsson tillträder sin tjänst den 1 maj blir hans primära uppgift att bygga upp en ny organisation för Aktietorgslistade MedicPen, samt att avgöra var bolaget ska ha sin bas. I dag finns bara en anställd i företaget, den förre vd:n Christian Hallin, som framöver ska fokusera på marknadsföring och försäljning av MedicPens elektroniska dosett, främst i USA.

— Alla andra funktioner, som administration och tillverkning, har vi utlagt på olika företag. Men om orderna kommer in i förväntad takt räknar vi med att inom ett år anställa tre till fem personer, bland annat en produktchef, säger Per Nilsson till Rapidus.

Tillväxten ska finansieras med medel som finns i kassan, 10 miljoner kronor varav 6,9 miljoner togs in vid en nyemission i höstas. Att siktet är inställt på Lund beror på att MedicPen har sin utveckling och produktion förlagd där, hos kontraktstillverkaren Cervitrol. Det är de som tillverkar MedicPens automatiska dosett Medimi.

— Det är inte bestämt att vi flyttar till Lund, men om vi ska bygga upp en operativ verksamhet tror jag att förutsättningarna är bättre i Malmö-Lundområdet, säger Per Nilsson.

Ytterligare en faktor som knyter MedicPen till Lund är ordföranden Kjell-Åke Andersson, Lundabo och grundare av bolaget Xperi, som senare blev Note Lund.

Dosetten Medimi finns ännu inte på marknaden i Sverige, men tester av den pågår på Bornholm. Vårdgivaren laddar dosetten med rätt doser, som den sjuke sedan får ut genom att trycka på en knapp. Om patienten glömmer att ta medicinen börjar dosetten först pipa och blinka för att senare larma hemtjänsten eller den berörda vårdcentralen.

— 25 procent av alla över 65 år som kommer in på sjukhus gör det på grund av att de inte tagit sin medicin. Jag bedömer att potentialen är enorm, men det finns givetvis konkurrens, säger Per Nilsson.

Jennie Lorentsson

Halmstadbaserade medicinteknikbolaget MedicPen överväger att flytta verksamheten till Lund. Nye vd:n Per Nilsson, som under våren lämnar chefsposten för MFF, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.