fredag 17 maj 2024

inloggad som

Diabetesforskare får årets Medeonstipendium

Nils WierupDiabetesforskaren Nils Wierup vid Clinical Research Centre i Malmö blir årets Medeonstipendiat. Han hyllas med en ceremoni på Medeondagen imorgon.

Bakom stipendiet, som i år dubblats till 50.000 kronor, står forskningsparken Medeon och SEB. In sin motivering skriver juryn bland annat:

”Utvecklingen av hans forskning över tid mot inriktningen att identifiera de faktorer som gör att bariatrisk kirurgi leder till nära på bot av typ 2-diabetes bär vittnesbörd om talang för att se nya tillämpningar av sina forskningsrön och vilja till förnyelse.”

Nils Wierup är verksam vid Lunds universitets diabetescenter, LUDC, som bildades 2006 och jobbar för att på sikt kunna förebygga eller bota diabetes. Huvudsakligen är Wierup dock baserad på CRC på sjukhusområdet i Malmö.

— LUDC och CRC är forskning i världsklass. Det är också ett bra exempel på välfungerande samverkan mellan Malmö och Lund, säger Medeons vd Ulf G Andersson.

Medeon hyser i dag ett trettiotal företag med totalt 450 anställda. Anläggningen ägs av Malmö stad och fastighetsbolaget Wihlborgs.

Kristian Svensson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad