torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Lift kan få internationell inriktning

Finansieringen av företagsinkubatorn Lift på Ideon i Lund tar slut i år. Inför en ansökan om nya medel utreds nu hur verksamheten kan göra maximal nytta. Mycket pekar på att inkubatorn får internationell inriktning, med bland annat stöd till utländska medföljare till specialister vid ESS.

Förstudien är beställd av styrelsen för Lunds nyföretagarcentrum, LNC, som står bakom Lift. En rekommendation till beslut ska vara klar nu i maj. Beslut tas troligen till sommaren, uppger Mårten Rignell som är en av utredarna.

— Utländska personer, oavsett kompetens och erfarenhet, har svårt att hitta en plats i samhället. Utländska specialister på företag och forskningsanläggningar lämnar allt för ofta anställningarna för att deras fruar och män inte får något jobb. Även utländska studenter lämnar ofta landet efter studierna. Detta är en stor förlust för regionen, säger Mårten Rignell till Rapidus.

Utredarnas ambition är att rita en karta över alla aktörer som stödjer olika faser av internationellt nyföretagande, för att åskådliggöra hela stödet och börja samarbeta. Bland aktörerna på en sådan karta finns Sten K Johnsons Entreprenörsprogram för masterstudenter, olika företagsinkubatorer och Invest in Skåne.

Finansiering för nästa period av Lifts verksamhet kommer troligen att sökas från offentliga medel. I dag står Tillväxtverket och Lunds kommun för största delen.

Lift har funnits i snart sex år som inkubator för tjänsteföretag. LNC, med ett nätverk av över 70 företag, stödjer entreprenörerna bland annat genom att agera skuggstyrelser. I dag sitter 13 företag i Lifts lokaler i Lund.

Elisabet Ottosson

Finansieringen av företagsinkubatorn Lift på Ideon i Lund tar slut i år. Inför en ansökan om nya medel utreds nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad