lördag 11 maj 2024

inloggad som

… som utökar sin satsning på passagekontroll

Sedan börsnoterade Axis lanserade sin nya teknik för passagekontroll i september har mottagandet på marknaden varit över förväntan. Det uppger Ola Jönsson, affärsutvecklingschef för bolagets Lundabaserade innovationsavdelning. I veckan släpper Axis sitt andra mjukvarupaket för att styra nätverkskameror som också är kompatibelt med tekniken.

Axis passagekontrollsystem består av små, billiga dosor med minneskretsar och en processor som placeras vid varje dörr. Dosorna kopplas in på existerande nätverkskablar, vilket ger strömförsörjning och gör att de kan styras via ett webbgränssnitt och byta information med varandra.

Ola Jönsson— De system för passagekontroll som funnits sedan 1980-talet har framförallt varit centraliserade, med dedikerade kablar ut till varje dörr. Men det är dyrt med kablar och installation, säger Ola Jönsson.

Systemet är kompatibelt med mjukvara från andra företag för extrafunktioner och kan även används med extern hårdvara ute vid dörrarna som kortläsare eller kameror från andra tillverkare. Utöver Zaplox finns bland andra Milestones Systems i Brøndby med som partnerbolag. Axis själv har hittills haft en variant av mjukvara för att styra kameraövervakning som kan kopplas ihop till tekniken för passagekontroll. På mässan i Las Vegas lanseras ytterligare en version.

Systemet för passagekontroll är den första större produkten som kommer ur Axis avdelning för New Business, med ett 30-tal anställda och Ola Jönsson som affärsutvecklingschef. Sedan lanseringen i USA i september har efterfrågan varit mycket hög, menar han.

— Än så länge handlar det dock om en väldigt liten omsättning från det här jämfört med Axis i övrigt. Men det här är bara första produkten i en portfölj som ska växa, säger Ola Jönsson till Rapidus.

Under 2013 ökade Axis sin omsättning med 13 procent till 4,7 miljarder kronor. Personalstyrkan växte med i genomsnitt fyra personer i veckan till 1.630 anställda, varav runt 1.100 finns i Lund.

Erik Olausson

Sedan börsnoterade Axis lanserade sin nya teknik för passagekontroll i september har mottagandet på marknaden varit över förväntan. Det uppger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen