onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Rekonstruktion: Percy Nilsson satsar vidare på Excito

Efter den havererade affären med Tele2 ställer hårt pressade medieserverutvecklaren Excito sitt hopp till hemelektronikkedjor och direktförsäljning till konsumenter. Nu har Malmöprofilen Percy Nilsson skjutit in pengar i ett nystartat dotterbolag som ska sköta ruljansen.

Excito har senaste åren satsat på att sälja sin medieserver för hemmet som en del av tv- och bredbandsabonnemang. Bolaget var nära en genombrottsaffär med Tele2, men efter att förhandlingarna dragit ut på tiden tvingades Excito i februari i rekonstruktion. I bagaget fanns skulder på 10-15 miljoner kronor.

Sagan om Excito slutar dock inte där. Styrelseordföranden och Ericssonveteranen Lars Svensson har gott hopp om att rekonstruktionen ska lyckas och bolaget därmed få en ny chans.

— Än så länge finns det inga hinder för det. Alla ser att problemen skapades av en enda kund och att vi kan svänga runt det här, säger han till Rapidus.

Som en del av rekonstruktionsplanen ska Excito framöver satsa på att sälja medieservern direkt till privatkunder via hemelektronikkedjor. Servern kompletteras med en app som förvandlar mobilen eller läsplattan till fjärrkontroll. Lansering börjar nästa vecka och för att hantera försäljningen har ledningen startat dotterbolaget TV Nordic, med Excitos säljchef Georg Tennet som vd.

Tre av Excitos tyngre ägare har redan gått in med pengar i TV Nordic, uppger Lars Svensson. Totalt hoppas han den närmaste framtiden få in tre miljoner kronor från ägarkretsen för att ge kraft åt satsningen.

Bland de som fortsätter att backa upp bolaget finns Percy Nilsson.

Percy Nilsson— Med en ny affärsplan ska det här kunna bli bra, säger Percy Nilsson till Rapidus.

Excito har senaste åren skurit ner personalstyrkan från som mest 15 till 7 anställda. 2012 slutade nettoomsättningen på 3,1 miljoner kronor, med en förlust på 12,8 miljoner. Utöver Lars Svensson och Percy Nilsson syns statliga Almi i ägarlistan.

Erik Olausson

Efter den havererade affären med Tele2 ställer hårt pressade medieserverutvecklaren Excito sitt hopp till hemelektronikkedjor och direktförsäljning till konsumenter. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.