torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Dansk kapitalmarknad räcker inte till — småbolag raggar i Sverige

Ruschen bland skånska utvecklingsbolag att notera sig på smålistorna på och utanför börsen saknar ännu motsvarighet i Danmark. Men med Ballerupsbaserade Sanionas intåg på Aktietorget kan vägen öppnas till de svenska marknadsplatserna.

Som Rapidus berättade igår ska danska forskningsbolaget Saniona resa 17 miljoner kronor i riskkapital genom en listning på Aktietorget. Saniona blir den första danska verksamheten på den svenska småbolagslistan.

Sanionas vd Jørgen Drejer menar att det finns en brist på danska aktiemarknader för mindre utvecklingsbolag. Han får medhåll av Jannick Nytoft, vd för riskkapitalföreningen DVCA, med 220 riskkapitalbolag, inkubatorer och affärsänglar som medlemmar.

Jannick Nytoft— Det finns i dag ingen välfungerande marknadsplats för bolag med mindre än två miljarder i börsvärde. Däremot har vi haft bättre tryck på notering av storbolag, med bland annat Pandora, Christian Hansen och nu ISS, säger Jannick Nytoft till Rapidus.

Sedan tidigare finns G5 Entertainment på Aktietorget, ett spelutvecklingsbolag med formellt säte i Sverige men verksamhet förlagd till Ryssland och Ukraina. Saniona är första danska bolag men knappast det sista, menar Aktietorgets vd Peter Gönczi.

— Vi tror att det finns ett ganska stort intresse och jag vet att det finns ett antal danska företag som funderat över den här lösningen. Men i sådana här fall handlar det mycket om att se lyckade exempel. Om Saniona får sina behov tillgodosedda blir det lättare för andra att göra samma sak, säger Peter Gönczi.

Det är ett scenario som oroar Jannick Nytoft. Han pekar på danska IT-bolagen Napatech och Asatek som båda valt att notera sig på Oslobörsen, framför hemmamarknaden i Köpenhamn.

— Vi kan inte märka någon stor rusch att lista sig i utlandet, men Napatech och Asatek är två konkreta exempel på tillväxtbolag som borde ha noterats i Danmark, säger han.

Aktietorget har under flera års tid försökt starta en handelsplats i Danmark, men inte kommit framåt med planerna. Både Aktietorgets grundare Patrik Engellau och Jannick Nytoft från DVCA pekar på att aktiespararkulturen är mer utvecklad i Sverige än i Danmark.

När delvis Wallenbergägda serviceföretaget ISS noteras i mitten av mars blir det en av de största affärerna på Köpenhamnsbörsen på senare år. Värdet på ISS landar runt 30 miljarder danska kronor.

Klicka här för listan med skånska teknikbolag som gått till Aktietorget och First North under 2013 och 2014.

Erik Olausson

Ruschen bland skånska utvecklingsbolag att notera sig på smålistorna på och utanför börsen saknar ännu motsvarighet i Danmark. Men med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad