fredag 17 maj 2024

inloggad som

Fortsatt högtryck för aktiebolagsbildningar

När regeringen förenklade reglerna slogs rekord i antalet nyregistrerade aktiebolag, både i Skåne och nationellt. Men det handlade inte bara om nyhetens behag, tre år senare ligger antalet nystartade skånska aktiebolag fortsatt högt.

Lägre krav på aktiekapital och slopad revisorsplikt var två av orsakerna till att antalet nya aktiebolag sköt i höjden år 2011, samtidigt som antalet nyregistrerade enskilda firmor störtdök. Sedan dess har trenden hållit i sig, visar siffror från Bolagsverket som Rapidus tagit del av.

Efter regeländringen 2011 nyregistrerades drygt 5.300 aktiebolag i Skåne, en ökning med 77 procent jämfört med bara två år tidigare. En del av dem är ombildningar från enskilda firmor, men även även totalt sett var 2011 ett rekordår med 10.300 nystartade företag i olika former.

Sedan dess har antalet nyregistrerade aktiebolag sjunkit något, men fortfarande legat klart högre än innan regeländringen, med nära 4.900 registrerade bolag 2013.

— Sverige har fortfarande få företagare jämfört med andra länder. Vi ser gärna dubblat företagande jämfört med idag. De kommuner som har störst problem och utmaningar är de som har ett lågt företagande. Ett högt företagande är ofta förknippat med optimism, säger Mats Evergren, marknadschef på Nyföretagarcentrum.

I svallvågorna av den snabba företagsutvecklingen sätts dock ett mindre smickrande rekord. Förra året var företagskonkurserna i Skåne fler än någonsin under 2000-talet: 1.027 stycken enligt kreditupplysningsföretaget UC:s siffror.

Bodil Rosvall— Det är ett tufft läge. Vi ser att det framför allt är företag inom transport, hotell och restaurang som drabbas. Vi har en ganska betydande lågkonjunktur i Europa och det slår även mot oss i Skåne, säger Bodil Rosvall Jönsson, näringslivschef i Region Skåne.

Under inledningen av 2014 har dock konkurserna fallit tillbaka. Enligt UC minskade de med 21 procent under januari månad, jämfört med samma period ifjol.

Vibeke Hjalmers

När regeringen förenklade reglerna slogs rekord i antalet nyregistrerade aktiebolag, både i Skåne och nationellt. Men det handlade inte bara […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]