torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Lyyn tvingas till kontrollbalansräkning

Medgrundaren Anders Holm tar över vd-posten i Aktietorgslistade Ideonbolaget Lyyn, som tvingas till kontrollbalansräkning efter att ha förbrukat mer än hälften av aktiekapitalet. Samtidigt är verksamheten i USA på väg att stängas ner.

Vid en stämman 10 mars ska Lyyn skriva ned aktiekapitalet. I kombination med att bolaget är i färd med att plocka in drygt åtta miljoner kronor i en tvådelad nyemission ska det lösa kapitalfrågan. Under tiden är Lyyn, som utvecklar teknik för att i realtid förbättra sikten i videoströmmar, satt på Aktietorgets observationslista.

Kontoret i Storbritannien håller redan på att stängas ned och personalen i USA har sagts upp då bolaget koncentrerar hela sin verksamhet till Lund. I ett pressmeddelande skriver styrelsen att det blivit uppenbart att Lyyn är för litet för att hantera marknaden på egen hand och att nuvarande situation inte är långsiktigt kommersiellt hållbar. Fokus under våren kommer därför ligga på att utvärdera ”strategiska partnerskap”, men vad detta innebär vill Anders Holm inte gå in på. Han tar över vd-posten från Björn Serving, som varit tillförordnad chef sedan förra våren.

Lyyn fokuserade ursprungligen på tillämpningar för undervattensfarkoster men satsar nu i första hand på säkerhetsbranschen samt konsumentmarknaden, där bolaget lanserat appar som förbättrar sikten på videosnuttar filmade med exempelvis Ipad.

— En intressant nisch vi tittar är avancerade radiostyrda flygplan. Privata drönare är en marknad som finns idag och som växer, säger Anders Holm till Rapidus.

I senaste kvartalsrapporten, som täcker januari till september 2013, hade Lyyn intäkter på 1,8 miljoner kronor med ett rörelseresultat på -3,8 miljoner. Bland storägarna som också står för lejonparten i den pågående nyemissionen finns Östersjöstiftelsen, Listérus & Partners Capital Advisors samt Holahög AB, ett dotterbolag till Tibia Konsult.

Erik Olausson

Medgrundaren Anders Holm tar över vd-posten i Aktietorgslistade Ideonbolaget Lyyn, som tvingas till kontrollbalansräkning efter att ha förbrukat mer än […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad