fredag 19 april 2024

inloggad som

Dan Olofsson startar nytt konsultbolag — inriktat på Afrika

Affärsmannen och CSR-profilen Dan Olofsson startar ett nytt konsultbolag med inriktning mot Afrika. Han gör det tillsammans med ett gäng erfarna teknikentreprenörer.

Företaget Materials Technology Economy Know-how Sweden AB bildades strax före årsskiftet, med Dan Olofsson som delägare och styrelseordförande. Vd är Mattias Andersson från Gävleborgsbaserade Mtek Consulting. Bolaget ska jobba med företagsrådgivning i Afrika, både inom teknik och affärsutveckling, något som Mtek Consulting sysslat med sedan sin start 2002.

dan_olofsson— Förhoppningsvis kan vi landa en del riktigt stora projekt som ger export av svensk teknologi och svenskt ingenjörskunnande. Vi för just nu spännande diskussioner på myndighetsnivå i Nordafrika, säger Dan Olofsson till Rapidus.

Mteks gamla verksamhet läggs över i det nystartade bolaget, som också kallas Mtek. Med på resan följer två partners, Tord Johnson och Anders Cederberg, den senare känd som medgrundare av teknikkonsulten Scalae i Dalby. Planen är att Mtek ska agera förhandlare och projektledare, men sedan att Dan Olofssons Sigma ska stå för de tunga konsultleveranserna.

— Mattias har jobbat i Afrika ett antal år och nu börjar det lossna. Hans gäng har erfarenheten och Sigma kan genom sin bredd på konsulter bidra med en personell och ekonomisk kropp, säger Olofsson.

Vid starten finns en halv miljon kronor i aktiekapital i nya Mtek. Pengarna kommer från både Dan Olofsson och Mattias Andersson.

Mattias Andersson— Det var Danir (Olofssons ägarbolag) som tog kontakt och undrade om vi skulle göra något ihop. Som jag ser det är Dan far till den moderna konsultbranschen och det är en ära att få arbeta med honom. Vi går in i detta med långsiktighet och ser stora möjligheter i den kommande industrialiseringen av Afrika, säger Mattias Andersson som har en bakgrund från Nokia.

Dan Olofsson är förutom sina företagsbyggen på svensk mark känd som filantrop med stort engagemang för Afrika. Han driver bland annat Star for Life, ett program för att stoppa spridningen av hiv bland unga. Mtek är emellertid hans första affärsengagemang i Afrika.

Kristian Svensson

Affärsmannen och CSR-profilen Dan Olofsson startar ett nytt konsultbolag med inriktning mot Afrika. Han gör det tillsammans med ett gäng […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.