söndag 19 maj 2024

inloggad som

Datainspektionen utreder appbolag på Ideon

Den allt hetare trenden att använda IT i vården har fått Datainspektionen att vakna till. Ideonföretaget Take Good Care är en av fem svenska utvecklare av vårdappar som hamnat under myndighetens lupp.

Datainspektionen ser risk för oklart vårdansvar och bristande säkerhet i appar som utvecklas för att effektivisera vården. I ett brev till Take Good Care, som skapat appen Min Hälsobok, kräver myndigheten svar på var personuppgifter lagras, vilka rutiner det finns för användarens samtycke och vem som är ansvarig för hanteringen av personuppgifter.

I appen kan användaren bjuda in sin läkare att ta del av information som patienten själv samlat in om till exempel vikt, sömn, feberkurvor, blodtryck och vaccinationer. Just frågan om att både patient och läkare har tillgång till informationen i appen innebär en gränsdragningsproblematik, enligt Datainspektionen.

— Vi kommer titta på ansvarsfrågan och säkerheten. Vem som har åtkomst till uppgifterna och om de skyddas på ett tillräckligt säkert sätt. Men jag kan inte säga var vi kommer landa någonstans, man tänkte sig inte sådana här scenarior när lagen skrevs, säger Ingela Alverfors, handläggande jurist på myndigheten.

Datainspektionen har i vissa fall rätt att förelägga företag med vite eller kräva att personuppgiftsbehandling helt ska upphöra. Enligt Ingela Alverfors har det i princip aldrig inträffat sedan personuppgiftslagen trädde i kraft 2001.

Take Good Cares vd Fredrik Nilsson säger till Rapidus att han förstår Datainspektionens farhågor.

– Vi har lagt ner mycket tid på att definiera våra användarvillkor tillsammans med erfarna jurister och designa våra tjänster så att det säkerställer både integritet och säkerhet på bästa möjliga sätt, säger han.

I måndags aviserade Lunds universitets holdingbolag LU Innovaion Systems att de gått in som delägare i Take good Care. Appen har i dag runt 100 användare, men Fredrik Nilsson räknar med 5.000-7.000 användare under 2014.

— Vi har nyligen slutit avtal med mödravården och ytterligare tjugo avtal med andra vårdinstitutioner är på gång, säger Fredrik Nilsson, som även är professor vid institutionen för designvetenskaper vid Lunds universitet.

Vibeke Hjalmers

Den allt hetare trenden att använda IT i vården har fått Datainspektionen att vakna till. Ideonföretaget Take Good Care är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]