fredag 19 april 2024

inloggad som

Inkubator får IT-touch med dubblat regionstöd

Region Skåne dubblar sitt anslag till Lund Life Science Incubator, från en till två miljoner kronor. Syfte är att verksamheten ska breddas och även inkludera ”intelligent health”.

Bakgrunden är dels att ägarna till LLSI, Almi och Stiftelsen Lunds inkubatorer, vill se en ny ägarform med en långsiktig finansiering, dels att Region Skåne anser det viktigt att bredda inkubatorns verksamhet. Inom området intelligent health nämns bland annat IT och e-hälsa som viktiga för framtiden.

Pontus Lindberg— Vår bedömning är att LLSI är en unik forskningsmöjlighet, tätt knuten till vår kärnverksamhet sjukvården. Därför tror jag det är bra att vara med och hjälpa till för att verksamheten ska få lite fastare mark under fötterna, säger regionala tillväxtnämndens ordförande Pontus Lindberg (M) till Rapidus.

Christine Axelsson (S), andre vice ordförande i nämnden, hoppas det höjda anslaget kan ge ny fart till forskningen.

Christine Axelsson— Vi tycker att vi har tappat fart inom det här området, och förhoppningsvis kan det här bli en omstart. Life science och intelligent health är jätteviktigt för oss, och det är bra att vi nu kan ha med hela området i inkubatorn, säger hon.

Övriga parter i LLSI är Lunds kommun och Medicon Village, som beslutat att anslå två miljoner kronor var till inkubatorn under nästa år, samt Lunds universitet som gett ett muntligt löfte om att gå in med 1,5 miljoner.

Totalt omsätter Lund Life Science Incubator runt 15 miljoner kronor i år. Verksamheten har en handfull anställda.

Hur ägandeskapet för LLSI ska se ut i framtiden och vem som ska bli huvudman är under förhandling, men Region Skåne har redan sagt ifrån att man inte är intresserad av något ägande. Hur länge Region Skåne kommer vara medfinansiär är också oklart.

— Det här är ett bidrag för att komma igång, och det kan ta två, tre år, därefter ska vi gå vidare. Inkubatorer är egentligen en statlig uppgift, men i och med att det ligger så nära oss tycker vi att det är rimligt att vara med i ett startskede, säger Pontus Lindberg.

På fredagens möte i regionala tillväxtnämnden beslutades också att Region Skåne ska ta fram en särskild regional strategi för inkubatorerna i Skåne, då de ökat snabbt de senaste åren. Strategin ska innehålla riktlinjer för Region Skånes egen roll och finansiering.

Jennie Lorentsson

Region Skåne dubblar sitt anslag till Lund Life Science Incubator, från en till två miljoner kronor. Syfte är att verksamheten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.