lördag 4 maj 2024

inloggad som

Qubulus-vd startar om med Bitcoinsatsning

Konkursade Malmöbolaget Qubulus tidigare vd Frank Schuil har dragit igång ett nytt företag, denna gång med fokus på den hajpade digitala valutan Bitcoin. Sedan lanseringen i slutet av augusti har Stockholmsbaserade Safello hunnit förmedla försäljning av Bitcoin till ett värde av ett par miljoner kronor, och i kväll presenterar bolaget Sveriges första Bitcoinbankomat i Stockholm.

Bitcoin, den digitala valutan som baseras på krypotgrafi, har sedan introduktionen 2009 i stor utsträckning använts av internetentusiaster, men även utmålats som en favoritvaluta för kriminella.

Basen för Bitcoin är ett transaktionssystem där det via internet går att föra över pengar utan inblandning av någon mellanhand i form av exempelvis banker. Bitcoinkursen har det senaste året rusat i höjden, en Bitcoin som i december 2012 kostade 80 kronor var förra veckan värd 8.000 kronor.

Hittills har det varit rätt krångligt att både köpa och sälja Bitcoin, främst på grund av bankers och kreditkortsföretags ovilja att tillåta transaktioner med valutan. Men Safello har löst detta genom samarbetsavtal med Handelsbanken och Bankgirot. Och i kväll presenterar bolaget Sveriges första Bitcoinbankomat, där det går att växla in vanliga svenska sedlar mot Bitcoin.

— Vi hoppas få liknande uppmärksamhet som när världens allra första Bitcoinautomat öppnade i Vancover för en månad sedan, säger Frank Schuil som var vd för det omskrivna telekombolaget Qubulus i Malmö fram till konkursen i våras.

I den första modellen av bolagets Bitcoinautomat går det bara att sätta in pengar och få sitt digitala konto påfyllt med Bitcoin — men inte det omvända. Safello för diskussioner med ett köpcentrum i Stockholm om att placera den av Finansinspektionen godkända automaten där, men än är ingenting helt klart.

Bolaget startade sin verksamhet i somras och hittills har bolaget levt på sparat kapital samt en mindre Bitcoininvestering från entreprenören Ludvig Öberg. Frank Schuil tillägger att bolaget snart kommer att stänga sin första investeringsrunda.

Anders Frick

Konkursade Malmöbolaget Qubulus tidigare vd Frank Schuil har dragit igång ett nytt företag, denna gång med fokus på den hajpade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.