onsdag 24 april 2024

inloggad som

Fem snabba till Charlotte Ahlgren Moritz…

… som lämnar posten som vice vd för Medicon Valley Alliance för att bli vicerektor för Malmö högskola med ansvar för samverkan med näringslivet och övriga samhället.

Vad lockar dig med Malmö högskola?

charlotte_Ahlgren_moritz— Utifrån det perspektiv jag har så är det en ung skola som befinner sig i en väldigt spännande utveckling, och jag tycker det är jättekul och intressant att verka i gränsytan mellan den akademiska världen, industrin, kommunen och regionen.

Vad tar du med dig?

— Jag har en bred erfarenhet från den privata industrin och förstår vilka mekanismer som styr den, och även från organisationer som Medeon och MVA som driver projekt både privat och offentligt. Jag vet att det krävs tålamod och visioner, men att det finns en otrolig dynamik och kraft i att samverka.

Hur har åren på MVA varit?

— Det har varit jättespännande att befinna sig i gränslandet mellan det svenska och det danska och mellan företag, universitet och det offentliga. MVA har under sina 15 år skaffat sig en position i Öresund och finns kvar sedan broyran lagt sig tack vare regionens starka life science-tradition och de duktiga företag och forskare som finns här.

Hur har life sciencebranschen i regionen förändrats de senaste åren?

— Jag började på MVA 2009, strax efter att finanskrisen slog till med full kraft, och sedan den har det blivit svårare för mindre biotechföretag att hitta finansiering. Men branschen har stabiliserats av att vi samtidigt har stora företag och en väl integrerad arbetsmarknad, där många danska företag har svensk personal. Och även om AstraZeneca har flyttat har de stannat kvar i organisationen och tycker att regionen är viktig ur rekryteringssynpunkt.

När börjar du på det nya jobbet?

— Någon gång under våren. Jag ser fram emot att arbeta i Skåne igen och tror säkert att jag kommer få nytta av mina danska erfarenheter och mitt danska nätverk.

Jennie Lorentsson

… som lämnar posten som vice vd för Medicon Valley Alliance för att bli vicerektor för Malmö högskola med ansvar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.