fredag 17 maj 2024

inloggad som

Mobil vindmätare tar världen med storm

En studentutvecklad vindmätare till mobiltelefoner gör nu succé i Danmark. På mindre än tre månader har vindsnurran sålt i över 7.000 exemplar och ytterligare 10.000 är beställda.

Idén till vindmätaren Vaavud kommer från en uppsats på Danmarks Tekniske Universitet av medgrundaren Andreas Bruun Okholm. Han är själv kitesurfare och det är inom den kretsen, och närliggande som seglare och vindsurfare, som bolaget hittat sina kunder.

vaavudSjälva snurran innehåller ingen elektronik. Istället är det rörelsen hos två inbyggda magneter som mobiltelefonens magnetfältssensorer läser av. Det ger detaljerade uppgifter av vindförhållandena. Informationen kan sedan enkelt delas med andra via mobilen.

Ifjol vann bolaget danska Venture Cup inom kategorin ”mobile and web” och hittills har verksamheten drivits av de fyra grundarna.

— Nu ska vi anställa ett par personer, en utvecklare och en inom administration. Jag har precis varit i Kina för att se om vi kan lägga produktionen där, säger vd Thomas Poppenbøll Helms.

Bolaget fick vid starten finansiering på 235.000 danska kronor genom crowfunding-sidan Kickstarter.com. Den första vindmätaren skickades ut i juli.

— Vi säljer globalt från vår hemsida, men de kommande månaderna ska vi också delta på mässor i Tyskland och England, säger Andreas Bruun Okholm.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

En studentutvecklad vindmätare till mobiltelefoner gör nu succé i Danmark. På mindre än tre månader har vindsnurran sålt i över […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad