torsdag 29 februari 2024

inloggad som

… som får draghjälp av universitetets 350-årsfirande

|  
|  

I väntan på mer statliga medel från Vetenskapsrådet försöker Max IV-ledningen skaka fram pengar från andra håll. Ett framtida strålrör har valts ut som ett av de projekt Lunds universitet kommer lyfta fram i sin fundraisingkampanj i samband med 350-årsjubileet, uppger Christoph Quitmann.

Han räknar även med mer finansiering från utlandet. Bland annat har en ansökan skickats till en dansk stiftelse om pengar till det omstridda MicroMax-strålröret.

— Vi hade hoppats på nyheter på den fronten under våren eller sommaren, men än har inget kommit, säger Christoph Quitmann.

Parallellt har förhandlingar på ministernivå med Danmark och Estland planerats i november med målet att få fler länder involverade i den svenska anläggningen. En möjlighet på bordet är att bilda en så kallad Eric, en European Research Infrastructure Consortium, som även ESS siktar på.

I snitt beräknar Max IV-ledningen att varje strålrör kostar 105 miljoner kronor att färdigställa. Totalt finns plats för 25 stycken.

Max IV-anläggningen är tänkt att tas i drift 21 juni 2016. Till årsskiftet räknar ledningen med att det yttre skalet till lagringsringar och kontor är klart. Vid en ceremoni nästa vecka överlämnas nyckeln till den första färdigställda etappen; källarplanet som hyser linjäracceleratorn.

Erik Olausson

I väntan på mer statliga medel från Vetenskapsrådet försöker Max IV-ledningen skaka fram pengar från andra håll. Ett framtida strålrör […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.