lördag 27 april 2024

inloggad som

Ericssonveteranen Tilly till SmartRefill

Mjukvarubolaget SmartRefill i Helsingborg tar in tidigare Ericssonchefen Lars Tilly i styrelsen. Rekryteringen sker samtidigt som företaget hårdsatsar på att göra säkra digitala brevlådor till ett tredje affärsområde.

Sedan tidigare har före detta Ericsson-vd:n Kurt Hellström agerat dörröppnare åt SmartRefill på den asiatiska marknaden. Nu går Ericssons tidigare forskningschef Lars Tilly in i styrelsen. Han är i dag forskningschef på TerraNet och därtill medgrundare i Zaplox.

— Jag gillar att arbeta med uppstartsbolag och SmartRefill verkar inom telekomsektorn där mina erfarenheter kan vara relevanta för styrelsearbetet, säger Lars Tilly till Rapidus.

Från att först ha utvecklat ett system för laddning av kontantkort på mobiler har SmartRefills verksamhet de senaste åren breddats till att även gälla mobila internetbanker och nu senast en digital brevlåda. Den senare har utvecklats tillsammans med Bring Citymail under namnet Digimail.

Till skillnad från vanlig e-post kräver Digimail att mottagaren godkänt att avsändaren skickar digital post till inkorgen. Säkerhetsnivån ska också vara betydligt högre. Tanken är att systemet ska kunna användas av exempelvis myndigheter för att skicka känslig post som i dag alltid går med den traditionella postgången.

200_david— I exempelvis Danmark går så mycket som 60 procent av posten digitalt. I Sverige är det Bring, Posten och uppstartsbolaget Kivra som konkurrerar om att bli det dominerande systemet, säger SmartRefills vd David Nilsson.

Avsikten är att på sikt exportera det digitala postsystemet till andra länder. Inom affärsområdet mobilladdning har SmartRefill expanderat kraftigt i Norden tillsammans med TeliaSonera det senaste året och bolagets mobila banksystem har börjat exporteras bland annat till Taiwan.

Nettoomsättningen steg i fjol till 18,8 miljoner kronor jämfört med 14,4 miljoner föregående år. Bolaget redovisade ett negativt resultat på 2,9 miljoner kronor. Bruttoomsättningen låg på 102 miljoner kronor, men då härrör större delen till värdebevis till telefoner som sedan säljs vidare.

— I Norden har vi visat positivt resultat de senaste åren, men samtidigt har vi gjort investeringar i Asien. I år ser det ut som att vi visar svarta siffror för hela verksamheten, säger David Nilsson.

Verksamheten sysselsätter tjugo anställda och ett antal konsulter. Största ägare Bengt Adolfssons investmentbolag BGA Invest med drygt 90 procent av aktierna. Resterande delar ägs av David Nilsson och övrig personal.

Joel Lyth

Mjukvarubolaget SmartRefill i Helsingborg tar in tidigare Ericssonchefen Lars Tilly i styrelsen. Rekryteringen sker samtidigt som företaget hårdsatsar på att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.