tisdag 23 april 2024

inloggad som

Malmö högskola tar över Acadia-huset på Medeon

Malmö högskola är på väg att flytta in på forskningsparken Medeon. Planen är att delar av fakulteten för hälsa och samhälle ska ta plats i det så kallade Acadia-huset, som stått tomt sedan 2010.

Det amerikanska läkemedelsbolaget Acadia Pharmaceuticals hyrde ett eget hus på Medeonområdet i Malmö, men efter kliniska bakslag lades verksamheten ner. De 2.700 kvadratmeter stora lokalerna har ekat tomma i flera år, vilket varit en svår huvudvärk för såväl Medeon som fastighetsägaren Wihlborgs.

Men som Rapidus kan berätta i dag är en lösning på gång. Enligt planen ska Malmö högskola ta plats i lokalerna, som till hälften består av labb och till hälften av kontor.

— Det ska först fattas ett formellt beslut. Vi håller på att underhandla detta. Allt ska vara klart inom en månad, säger Tapio Salonen, dekan vid fakulteten för hälsa och samhälle.

In flyttar bland annat forskningscentret Biofilms, som sysslar med biologiska gränsytor i samarbete med flera partners ute i näringslivet, exempelvis Bioglan, Tetra Pak, BioInvent och Novozymes. Centret har utvecklats till att bli en av de viktigaste hörnstenarna i Malmö högskolas biovetenskapliga bas.

Medeon är inriktat på forskning och företagande inom life science. Verksamheten ägs till 60 procent av Malmö stad och till 40 procent av börsnoterade Wihlborgs. Parken hyser i dag ett trettiotal bolag, med över 400 anställda.

— Detta betyder mycket för Medeon. Vi får en direkt närhet till Malmö högskola. Sedan har vi ett antal företag som är nära kopplade till forskningen inom Biofilms, säger Medeons vd Bengt Lövdén.

Wihlborgs byggde huset speciellt för Acadias räkning. Bolaget flyttade in 2004 och hade som mest ett fyrtiotal anställda där. Wihlborgs vd Anders Jarl trycker på att inget kontrakt med högskolan än så länge skrivits under.

— Inget är klart, men det kanske blir det om några dagar. Vi har jobbat hårt för att få in antingen Malmö högskola eller Lunds universitet i lokalerna. Att inte använda den avancerade labbutrustningen där vore kapitalförstöring, säger Anders Jarl till Rapidus.

Kristian Svensson

Malmö högskola är på väg att flytta in på forskningsparken Medeon. Planen är att delar av fakulteten för hälsa och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad