fredag 17 maj 2024

inloggad som

Ny Köpenhamnsmoské blir bas för Al Jazeera

Det har gått åtta år sedan karikatyrer av profeten Muhammed publicerade i Jyllands-Posten kastade in Danmark i en världsomspännande kris. Som ett resultat av den krisen öppnas inom några månader den första stora moskén i Köpenhamn som dessutom blir ett helt nytt mediecenter med studio åt Al Jazeera.

Utöver att hysa studion för den världsomspännande arabiska tv-kanalen Al Jazeera ska mediecentret även att sälja servicetjänster inom videoproduktion till andra företag och organisationer. En dansk investerare har redan investerat 1,5 miljoner danska kronor i teknisk utrustning, utöver det stöd som bygget har fått från Qatar.

— Alla bolag ska kunna använda den tekniska utrustningen, säger Mohamed Al Maimouni från Dansk Islamisk Råd, som kommer bli Al Jazeeras kontaktperson i Danmark.

Enligt Mohamed Al Maimouni lyssnade Qatar på den grupp danska muslimer som avvisade en bojkott av danska varor i samband med Jyllands-Postens publicering. Istället uppmuntrade de till att stötta danska muslimer som ville skapa nya gemensamma platser där olika kulturella grupper kunde mötas.

Det resulterade i ett stöd på 150 miljoner kronor som vid sidan av moskén också har gett upphov till fler kommersiella aktiviteter. Förutom mediecenter ska de nya lokalerna rymma restauranger samt kontors- och konferensrum.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Det har gått åtta år sedan karikatyrer av profeten Muhammed publicerade i Jyllands-Posten kastade in Danmark i en världsomspännande kris. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]