fredag 19 april 2024

inloggad som

Apple bakom uppköpet av AlgoTrim

Rapidus kunde i våras berätta att mjukvarubolaget AlgoTrim i Malmö köpts upp av ett anonymt amerikanskt företag. I dag kan vi avslöja att den hemlige köparen är Apple.

AlgoTrim blir Apples andra förvärv i Malmö. För nästan exakt tre år sedan stod det klart att det lilla bildteknikbolaget Polar Rose gick till den världskända Silicon Valley-jätten i en mångmiljonaffär.

Liksom Polar Rose har AlgoTrim vuxit fram på företagsinkubatorn Minc. Verksamheten kretsar kring mjukvara för att komprimera datorkod för att spara fysiskt minne i exempelvis mobiltelefoner. Tekniken har använts inom bildhantering, med flera av världens största mobiltillverkare i kundlistan.

Precis som vid förvärvet av Polar Rose är hemlighetsmakeriet stort. AlgoTrim ägs sedan i våras av ett holdingbolag i Delaware, där många storföretag placerar sitt formella säte på grund av de gynnsamma bolagsreglerna. Men enligt initierade uppgifter Rapidus tagit del av är det alltså i slutänden Apple som står bakom uppköpet.

Säljare är de tre grundarna Anders Berglund, Anders Holtsberg och Martin Lindberg. De har uppenbarligen försetts med munkavle.

— Jag får tyvärr inte uttala mig om någonting, säger Anders Berglund, tidigare vd.

Under sommaren har dock hans kollega Anders Holtsberg flyttat till amerikanska västkusten, där han skaffat ett hus på bekvämt pendlingsavstånd från Apples högkvarter i Cupertino.

När Rapidus når honom på en raspig telefonlinje vill han hellre prata om väder och vind, än uppgifterna att det är hans nya arbetsgivare som köpt AlgoTrim.

— Det är fint väder här, och det finns mycket fin frukt. Melonerna är fina, säger Anders Holtsberg.

Först när han förstår att vi ringt via Apples egen centralväxel medger Holtsberg att han numera jobbar på Apple, men vill inte ge några övriga kommentarer. Anders Berglund och den tredje medgrundaren Martin Lindberg bor kvar i Sverige.

Kristian Svensson, Joel Persson, Erik Olausson

Rapidus kunde i våras berätta att mjukvarubolaget AlgoTrim i Malmö köpts upp av ett anonymt amerikanskt företag. I dag kan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.