fredag 17 maj 2024

inloggad som

Nokia rivstartar bildutveckling med hackathon i Lund

|  ,
|  

För ett par veckor sedan släppte Nokia sitt nya mjukvarupaket med utvecklingsverktyg för bildhantering, delvis baserat på Scalados gamla teknik. I slutet av augusti flyger telekomjätten in utvecklare från hela världen till Lund för att testa sina idéer på Nokias senaste värstingmobil.

Vid ett så kallat hackathon, en två dygn lång utvecklartävling, får lag från bland annat Storbritannien, USA, Bangladesh och Sydafrika göra upp om den bästa bildappen till Lumia 1020. De tio lagen har valts ut bland ett tusental sökande och målet är både att tävlingen ska resultera i konkreta appar och att fler utvecklare ska få upp ögonen för möjligheterna med Nokiatelefonen, som lanserades i slutet av juli.

Jens_Eggert— Många av idéerna handlar om att behandla stora bilder, men även att bygga olika filter och mycket annat, säger Jens Eggert.

Han ansvarade för marknadsavdelningen på det gamla Scalado, i dag basar han för Nokias idéutveckling inom bildhantering. Lumia 1020 tar Jens Eggert som ett tydligt exempel på hur hårt telekomjätten profilerar sig mot kamerateknik och bildhantering i mobilen.

— Lumia 1020 har en kamera med 41 miljoner pixlar, ingen annan kommer i närheten av det, säger han.

Sedan Nokia etablerade sig i Lund genom köpet av Scalado 2012 har Lundaverksamheten växt något till ett 70-tal anställda och konsulter. Enheten är center för telekomjättens mjukvaruutveckling kring bildhantering. Lundakontoret ligger bland annat bakom mjukvaran Nokia Pro Camera, som följer med den nya flaggskeppsmobilen.

Erik Olausson

För ett par veckor sedan släppte Nokia sitt nya mjukvarupaket med utvecklingsverktyg för bildhantering, delvis baserat på Scalados gamla teknik. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad