fredag 29 mars 2024

inloggad som

40 gick till Intel — planerna på konsultenhet vid ST-Ericsson skrotade

Sedan i torsdags är Intels nya utvecklingsenhet i Lund fullt verksam. Enligt uppgift till Rapidus var det runt 40 anställda på ST-Ericsson som i slutändan valde att gå över till den amerikanska processortillverkaren. Affären utesluter samtidigt bildandet av en extern konsultenhet vid gamla ST-Ericsson för att rädda ytterligare jobb.

Intels svenska informationschef, Camilla Törnblom, är knapphändig med informationen när hon via mejl svarar på frågor kring inriktningen och storleken på det nya Lundakontoret.

— De anställda kommer först och främst arbeta med Linuxutveckling. Vad gäller exakt antal personer som vi anställt eller vidare information om framtida planer är det tyvärr detaljer som inte är officiella för tillfället.

Men enligt Rapidus källor var det omkring 40 av de 50 tillfrågade på ST-Ericsson som i slutändan valde att gå över till Intel. Faktum är att Intel redan har varit etablerat i Lund genom uppköpet av mjukvarubolaget Swiftfoot Graphics härom året. Camilla Törnblom vill inte kommentera huruvida de två enheterna nu ska samarbeta.

I samband med Sony Mobiles senaste sparpaket i Lund bildades en konsultenhet som sedermera togs över av Dan Olofssons Sigma tillsammans med Bert Nordberg. Det har spekulerats i möjligheten att en liknande konstruktion skulle vara aktuell även när ST-Ericsson nu splittras och skär i personalleden.

Enligt ST-Ericsson tidigare forsknings- och innovationschef Björn Ekelund är det inte längre aktuellt.

Bjorn Ekelund— Hade det inte blivit någon affär med Intel var konsultenheten det andra spåret. Nu blir det ingen sådan. Intel är en mångårig partner till Ericsson och det gynnar alla att vi har en stark aktör till i regionen, säger han.

Uppdelningen mellan Ericsson och STMicroelectronics är formellt fullbordad. Resultatet blev att 800 anställda och konsulter i Lund fick gå tillbaka till Ericsson, som tar över modemutvecklingen, medan cirka 500 i Lund förlorade jobbet.

Joel Lyth

Sedan i torsdags är Intels nya utvecklingsenhet i Lund fullt verksam. Enligt uppgift till Rapidus var det runt 40 anställda på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]