fredag 23 februari 2024

inloggad som

Creandum går in i Hampus Jakobssons Dexplora

Det lilla IT-bolaget Dexplora i Malmö, grundat av entreprenörsprofilen Hampus Jakobsson, tar in 9,3 miljoner kronor i en nyemission. Nya tunga ägare är nordiska riskkapitalbolaget Creandum och Londonbaserade DN Capital.

Dexplora grundades sommaren 2012 av bland andra TAT-grundaren Hampus Jakobsson och tidigare QlikTech-chefen Henrik Béen. Bolaget är inriktat på mjukvara som förenklar arbetet för säljare. Bolaget släppte sin första produkt i vintras, en app som hanterar informationsflödet mellan Iphone-mobiler och molnbaserade kundrelationssystemet Salesforce.

Med DN Capital och Creandum får bolaget uppbackning från två verkliga tungviktare. Creandum stängde nyligen en fond på 135 miljoner euro, den största i sitt slag i Norden enligt bolaget. Bland tidigare investeringar finns Izettle, Spotify, danska vinsajten Vivino och konkursade Lundabolaget Mitrionics. Även DN Capital, med kontor i London och Silicon Valley, fokuserar främst på IT- och telekombolag.

I emissionen går Creandum in med 4,4 miljoner kronor, medan DN Capital står för 3,5 miljoner. Resterande 1,4 miljoner kronor kommer från en grupp affärsänglar, däribland Carl Silbersky. Med investeringen går Staffan Helgesson från Creandum in som styrelseordförande i Dexplora medan Tom Bradly från DN Capital blir ny ledamot. Kvar i styrelsen sedan tidgigare är medgrundarna och delägarna Mikael Tellhed och Alfred Gunnarsson.

Hampus Jakobsson är mest känd som medgrundare av Malmöbolaget TAT, sålt till dåvarande Research In Motion 2010 för över 800 miljoner kronor.

Erik Olausson

Det lilla IT-bolaget Dexplora i Malmö, grundat av entreprenörsprofilen Hampus Jakobsson, tar in 9,3 miljoner kronor i en nyemission. Nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.