fredag 29 mars 2024

inloggad som

Qubulus går i konkurs

Efter ett bakslag 2011 var Malmöbolaget Qubulus på vippen att lansera en ombyggd version av sin teknik för inomhuspositionering av mobiltelefoner. Istället begärs verksamheten i konkurs. Bland de ägare som får vinka farväl till mångmiljoninvesteringar finns Innovationsbron, schweiziska Omnia Investment Fund och IT-konsultbolaget Jayway i Malmö.

Qubulus drabbades hårt av att Apple 2011 införde restriktioner som gjorde det betydligt svårare för utomstående utvecklare att komma åt wifi-informationen i Iphone-mobiler. Information som var nödvändig för att få Qubulus teknik för inomhuspositionering att fungera.

För att komma runt problemet och möta en hårdnande konkurrens lade bolaget om strategin, från att rikta sig till privatpersoner som exempelvis vill orientera sig på en flygplats, till köpcenter och andra som vill kartlägga hur kunderna rör sig i lokalen. Som Rapidus rapporterade förra veckan var bolaget i färd med att lansera en omgjord version av mjukvaran, som skulle installeras direkt på wifi-routrarna.

Då sa vd Frank Schuill att huvudägaren Omnia Investment Fund åtagit sig att stötta bolaget fram till den nya produkten var klar. Istället har ägarna nu valt att strypa kapitaltillskottet och styrelsen begärt bolaget i konkurs, uppger Frank Schuill.

— Styrelsen kom fram till att vi helt enkelt tappat för mycket tid, säger han.

Så sent som 2011 sysselsatte Qubulus 14 personer. Vid konkursen var Frank Schuill den enda kvarvarande anställde, medan utvecklingsarbetet bedrevs av en handfull av delägaren Jayways konsulter.

Qubulus grundades 2010 av Frank Schuill och Ants Maran. Bolaget var ett av de första, och ett av de mest omskrivna, som sprungit ur Mobile Heights Business Center.

Erik Olausson

Efter ett bakslag 2011 var Malmöbolaget Qubulus på vippen att lansera en ombyggd version av sin teknik för inomhuspositionering av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]