söndag 28 april 2024

inloggad som

Zobito igång med verksamheten – investerar i realtidsanalys

I höstas berättade Rapidus om hur stora delar av gamla kärngänget i QlikTech samlats i nystartade investmentbolaget Zobito, med säte i Malmö. Hittills har satsningen fått tre portföljbolag där ett, liksom QlikTech, arbetar inom fältet visualisering och analys av data. 

Det handlar om Stockholmsbolaget Panopticon, där Zobito nu investerar tillsammans med Sjätte AP-fonden. Bolaget utvecklar mjukvara för realtidsanalys av stora datamängder och arbetar främst mot finans- och telekomsektorn.

Magnus Lindhe porträtt— Tekniken är väldigt spännande och de har valt att begränsa sig till ett par branscher vilket är viktigt, säger Zobitos vd Magnus Lindhe.

Medan QlikTech fokuserar på analys och visualisering av befintlig data ligger Panopticons tonvikt på att strukturera och skapa överblick av informationsströmmar i realtid. Sedan drygt ett år tillbaka har de båda bolagen ingått ett partnerskap. Tillsammans med Sjätte AP-fonden går Zobito in med kapital i Panopticon samtidigt som ett mindre delägarskap av tidigare QlikTech vd:n Måns Hultman flyttas över till investmentbolaget. 

Totalt siktar Zobito på att ta in 330 miljoner kronor i investeringskapital varav 80 miljoner hämtas från delägarkretsen där bland andra de tidigare QlikTech-cheferna Magnus Lindhe, Jonas Nachmanson och Måns Hultman ingår.

De övriga två bolagen som hittills fått Zobito som delägare är norska Itslearning och Qwaya, som utvecklar mjukvara för skolväsendet respektive annonsering på nätet. Totalt räknar Magnus Lindhe med att göra runt 15 investeringar inom en femårsperiod, där ytterligare en kan genomföras redan innan sommaren.

— Det finns väldigt många intressanta bolag. Vi kommer att engagera oss operativt och arbeta på att få bitar som säljorganisation och företagskultur att fungera samtidigt som bolagen växer internationellt. Jag tror att det ofta är på de punkterna det brister, säger Magnus Lindhe.

Nyligen klev Magnus Lindhe in i styrelsen för Halmstadsbolaget Quick Search Sweden som utvecklar analysverktyg och genomför kundundersökningar åt storföretag som Tetra Pak och Ikea.

— Det bolaget är inte i behov av kapital nu men förhoppningsvis kan vi bygga en plattform för att expandera internationellt inom några år, säger Magnus Lindhe.

Joel Lyth

I höstas berättade Rapidus om hur stora delar av gamla kärngänget i QlikTech samlats i nystartade investmentbolaget Zobito, med säte […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.