lördag 20 april 2024

inloggad som

Under molnet — ett Telecom Village i Lund

Kort sagt: Beskedet om Lunds nya forskningsinstitut inom mobilbranschen rymmer fler nyheter än vad som syns på ytan. Det som sker just nu kan mycket väl vara de första byggstenarna i ett framtida Telecom Village i Skåne.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Omstruktureringar av branscher, eller för den delen en ny inriktning för näringslivet i en hel region, är skeenden som tar tid. Ibland är det till och med svårt att se förändringen innan den väl hänt.

När gick till exempel Malmö från att vara industristad till kunskapsstad?

När högskolan öppnades? När Kockumskranen revs?
Ja, kanske.

Det är i alla fall sällan förloppet är så tydligt som det varit för Skånes telekomindustri de senaste veckorna.

Dominanterna Sony Mobile, ST-Ericsson och Ericsson minskar sin närvaro i regionen. Företagen drar ner och ställer om, tar en ganska så annorlunda position än de hittills haft. Parallellt växer uppstickarbolagen. Och i ett spännande initiativ lanseras planerna på ett nytt forskningsinstitut inom mobilbranschen.

Allt detta blir ytterst konkret i en fastighet invid E22 i norra Lund.

Sony Mobile hyr i dag två hus av Vasakronan, men har kommit till punkten då verksamheten krymps ihop och konsolideras i det svartvita huset närmast rondellen. In i det roströda huset (Greenland kallat på lokal telekomslang) flyttar klusterorganisationen Mobile Heights och nya forskningsinstitutet Mapci.

Som Rapidus berättat i veckan öppnar nu Vasakronan dörrarna för fler teknikbolag inom telekom. Ett antal nyckelpersoner sitter redan och filar på planerna för ett utpräglat affärs- och forskningshus för mobilbranschen.

Det skulle bli något av en pendang till Medicon Village på andra sidan vägen, om än i betydligt mindre skala.

Inriktningen för det nya forskningsinstitutet är molnteknologi, alltså funktioner och tjänster som distribueras ut till användaren via internet. Styrgruppen bakom satsningen, bestående av bland andra universitetsrektor Per Eriksson och branschveteranen tillika Mobile Heights-chefen Mats Ekstrand, har gjort en stringent analys:

Mobilboomen var stor men nästa våg, där allt fler vardagsprylar kopplas upp mot nätet, blir större.

Skåne har visat sig kunna det här med mjukvara. Vid sidan av de gamla Ericssonbolagen har mindre spelare som TAT och Scalado gjort internationell succé. Sony stöper nu om sajten i Lund till att bli helt mjukvaruinriktad och är även finansiär i nya forskningsinstitutet.

Men kanske är främsta styrkan för klustret ändå bredden. I och med att Ericsson flaggade för att själv ta över modemutvecklingen på ST-Ericsson bibehålls Lunds historiskt starka kompetens inom radioteknik.

Oavsett om, och hur snabbt ett riktigt Telecom Village kan växa till i nordöstra Lund, innebär det nya institutet att akademi och industri kopplas närmare varandra. Inte minst lovar den fysiska närheten gott för förståelsen av varandras behov och resurser vad gäller forskning och innovation.

Ericssonbolagen och Sony har periodvis fått kritik för att vara tungfotade och slutna. Ju mer de öppnar sig mot det övriga mobilklustret, och släpper in de mindre teknikbolagen, desto mer kan upplägget lyfta.

Sony, institutet, Ericsson och en räcka hungriga entreprenörer skulle alla kunna verka i ett par, tre hus inom kort promenadavstånd. De stora företagen blir potentiella kunder för de mindre, redan i tidigt skede. Historieskrivningen har visat att mjukvara sedan har relativt lätt för att nå ut på en global marknad.

I dag ökar kontorsvakanserna i Lund och vi ser viss dragkamp om hyresgästerna. I längden tjänar ingen på att folk och företag bara flyttas runt, inom Ideonområdet eller mellan Malmö och Lund. Men en koncentrerad, kunskapsorienterad miljö med många informella kontakter kan betyda att ett plus ett blir mer än två.

Med variablerna hårdvara, mjukvara och nu molntjänster i ekvationen kan regionens något vingklippta telekomkluster ta en ny plats på kartan, möjligen med epicentrum i ett nytt Telecom Village. Ericsson räknar med att det år 2020 finns 50 miljarder uppkopplade apparater runt om oss. Det återstår att se vad som faktiskt kommer ut ur satsningen i Lund, men pass på, det som händer just nu kan vara viktiga steg mot framtiden.

Forskningsinstitutet Mapci (Mobile and Pervasive Computing Institute) finansieras av Region Skåne, Lunds universitet och Sony Mobile som tillsammans sätter 100 miljoner kronor i projektet över en tioårsperiod. Under uppbyggnadsfasen leds arbetet av ST-Ericssons innovationschef Björn Ekelund.
Läs mer i Rapidus arkiv.

Kort sagt: Beskedet om Lunds nya forskningsinstitut inom mobilbranschen rymmer fler nyheter än vad som syns på ytan. Det som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.