torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Vasakronan välkomnar planer på mobilcenter i Sonys hus

Med starten av det nya telekominstitutet Mapci i Lund satsar Mobile Heights på att bygga upp en helt ny innovationsmiljö för mobilteknik i den 28.000 kvadratmeter stora byggnaden där Sony Mobile i dag huserar. Planerna är ännu i sin linda, men välkomnas av Anders Kjellin, regionchef på hyresvärden Vasakronan.

Som Rapidus tidigare berättat är Sony Mobile på väg att lämna stora delar av den roströda fastigheten på Brunnshögsområdet för att koncentrera sin verksamhet till sin andra, svart-vita fastighet närmast rondellen.

— Men hur mycket vi har kvar i det röda huset och hur länge beror på hur verksamheten i bolaget utvecklar sig, säger Lina Andersson från Sony Mobiles kommunikationsavdelning.

Varken hon eller hyresvärden Vasakronan kan i dag ge ett klart besked om vad som ska fylla tomrummet mobiljätten lämnar efter sig. Men Vasakronans regionchef Anders Kjellin ställer sig positiv till Mobile Heights planer på att bygga upp ett innovationskluster för forskare och företag inom telekom.

— Ja, absolut. Vi ser väldigt gärna att det även fortsatt blir verksamhet som har med mobilteknologi att göra. Sedan kan det vara både stora och små verksamheter, säger han.

För Sony Mobiles del tror Lina Andersson att det bara är positivt om det byggs upp ett mobilcenter i byggnaden med olika aktörer inom branschen. Men det är för tidigt att säga vilken roll Sony Mobile i så fall kan spela, menar hon.

— Vi har precis inlett arbetet med institutet och det finns inga konkreta planer här och nu på att delta i skapandet av något kluster, säger hon.

Statliga SP Sveriges Tekniska forskningsinstitut är en av de tänkta samarbetsparterna till Mapci och det har även talats om att SP skulle samlokaliseras med telekominstutet. Men det är inte aktuellt i dagsläget, menar affärsområdeschefen Niklas Grybe.

— Vi har nyligen samlat all vår skånska verksamhet i Ideon Gateway, det är där vi ser vår bas, säger han.

Med runt 30 anställda i Lund och planer på att bli 40 innan året är slut är SP en av de större hyresgästerna i Gateway. I den mån SP kommer ta plats i Sony Mobiles hus handlar det främst om enskilda anställda för specifika projekt, uppger Niklas Grybe.

Mapci, eller Mobile and Pervasive Computing Instute, ska fungera som ett forskningsinstitut inom molntjänster för mobilbranschen. Satsningen finansieras med 100 miljoner kronor över tio år av Region Skåne, Lunds universitet och Sony Mobile. Institutet kommer initialt sysselsätta ett tiotal personer.

Erik Olausson

Med starten av det nya telekominstitutet Mapci i Lund satsar Mobile Heights på att bygga upp en helt ny innovationsmiljö […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]