söndag 5 maj 2024

inloggad som

Saromics leder EU-projekt om cancerläkemedel

Med 1,1 miljoner euro från EU i ryggen ska sex europeiska universitet och medicinteknikbolag titta närmare på kinaser, signalämnen som spelar en viktig roll i tillväxten av cancertumörer. Projektet leds av det lilla Lundabolaget Saromics Biostructures.

Utöver Saromics deltar franska Prestwick Chemical och tyska ProQinase i det tvååriga projektet som är fokuserat på tre specifika kinaser. Målet är att hitta hämmande kandidatmolekyler för åtminstone två av kinaserna.

Sedan Saromics Biostructures i höstas fick in Luis och Innovationsbron som nya delägare har personalstyrkan växt till sju personer, varav fem jobbar heltid. Huvuddelen av arbetet i det nya EU-projektet bedrivs dock på de tre deltagande universiteten och för Saromics innebär det inga nyanställningar.

— Men det är en fjäder i hatten för oss och projektet är kommersiellt intressant. När det är slut tänker vi antingen försöka licensiera ut molekylerna, söka nya EU-pengar för att ta det vidare själva eller lägga i ett nytt bolag och jaga riskkapital, säger Saromics vd Björn Walse.

Saromics använder tredimensionell strukturanalys för att studera läkemedelsmolekyler och de målproteiner som läkemedlen riktar sig mot. Bolaget omsatte ett par miljoner kronor 2012. Externa uppdrag stod för den absolut största delen av verksamheten men sedan i höstas driver bolaget även ett eget läkemedelsprojekt tillsammans med Red Glead Discovery, även de baserade på Medicon Village i Lund.

Erik Olausson

Med 1,1 miljoner euro från EU i ryggen ska sex europeiska universitet och medicinteknikbolag titta närmare på kinaser, signalämnen som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.