onsdag 24 april 2024

inloggad som

AlgoTrim säljs till USA — hemligt bolag i Delaware ny ägare

Mobilteknikbolaget AlgoTrim i Malmö har blivit uppköpt. Ny ägare är ett anonymt holdingbolag i Delaware, USA, där storföretag som Google och Intel har sitt formella säte.

Medan alla blickar riktas mot mobilmässan i Barcelona kan Rapidus i dag berätta om ett förvärv på hemmaplan. Under stort hemlighetsmakeri har mjukvarubolaget AlgoTrim gått till utländska händer. Det skånska entreprenörsbygget går därmed samma väg som Polar Rose gjorde 2010 när Apple tog över, och som TAT gjorde några månader senare när RIM lade vantarna på bolaget och så Scalado som köptes av Nokia i fjol.

Så sent som den 18 februari stod de tre grundarna Anders Berglund, Anders Holtsberg och Martin Lindberg som ägare till AlgoTrim. Fyra dagar senare är det Wedgwood Industries LLC som äger samtliga aktier. Ingen part som Rapidus har varit i kontakt med vill kommentera vem som står bakom Wedgwood Industries LLC, men sätet Delaware är alltså samma delstat som bland andra Google och Intel formellt är skrivna i.

Styrelsemedlemmen Anders Holtsberg hänvisar till vd Anders Berglund som i sin tur har försetts med munkavel.

— Jag får tyvärr inte uttala mig om någonting, säger AlgoTrims vd Anders Berglund till Rapidus.

Företaget har tagit fram mjukvara för att effektivisera resurshanteringen på bland annat mobiltelefoner. Tekniken används exempelvis för bildhanteringen och fokus har senaste åren legat på Googles eget operativsystem Android. Flera av världens största mobiltillverkare har funnits i kundlistan. Partner i Sverige är teknikkonsulten Epsilon.

Grundarstyrelsen är på väg ut och in kommer istället Niklas Ljungström och Ylva Hökerberg Jahnke från CorpNordic AB, som bland annat förvaltar svenska bolag för utländska koncerners räkning. Även därifrån är det locket på.

— Jag har fått order att inte prata med några journalister, säger Ylva Hökerberg Jahnke.

Joel Lyth

Mobilteknikbolaget AlgoTrim i Malmö har blivit uppköpt. Ny ägare är ett anonymt holdingbolag i Delaware, USA, där storföretag som Google […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad