fredag 19 april 2024

inloggad som

HTC-profil går till Mobile Heights

Mobile Heights i Lund får förstärkning av telekomveteranen Bogdan Tudosoiu. Senast arbetade han för HTC som expert på mobila plattformar och chef för bolagets europeiska strategikontor. Nu ska han tillsammans med bland andra Mobile Heights vd Mats Ekstrand och arbetsmarknadskonsulten Sven Otto Littorin arbeta fram lösningar som ska hjälpa regionens mobilföretag på traven.

Bogdan Tudosoiu är ingenjör och arbetade för några år sedan tillsammans med Mats Ekstrand på Sony Ericsson. En av hans idéer i sin nya roll är att underlätta prototypframtagning i regionen för att telekomentreprenörer tillsammans ska kunna skapa exempelvis en komplett surfplatta eller mobiltelefon.

— Det finns många som utvecklar mjukvara, men problemet är att få till ett komplett erbjudande där mjukvaran paketeras tillsammans med hårdvaran. Det är svårt att hitta bolag som är villiga att skapa hårdvaruprototyper i mindre skala. Vi tittar också på lösningar för att kunna hjälpa företag som inte har tillräcklig finansiering, säger Bogdan Tudosoiu.

På HTC arbetade han bland annat med att scouta idéer och pendlade mellan Taiwan, Storbritannien och USA. Familjeskäl och önskan om mindre pendling fick honom att i somras säga upp sig från HTC och återvända till Sverige.

— Det snabba sättet att jobba, de okomplicerade affärerna och de korta utvecklingstiderna. Det är några av de saker som jag tar med mig i det här jobbet från min tid på HTC, säger han.

I mitten av december ska Mobile Heights styrelse ta beslut om inriktningen på nästa års verksamhet, men enligt vd Mats Ekstrand lär det inte bli några större förändringar.

— Vad vi redan nu vet är att vi vill göra Mobile Heights ännu spetsigare, sett utifrån ett kompetensperspektiv. I branschen talas det nu om skiftet från mobil 1.0 till mobil 2.0, när mobil teknik kommer in i andra område och skapar korsbefruktning i allt från hälsa och smarta hus till gruvnäring. Här finns en stor potential, säger Mats Ekstrand.

I styrelsen för Mobile Heights sitter ett tiotal personer, bland dem Lennart R Svensson från Region Skåne, Joakim Nelson från Sony Mobile och Eva Engquist från Malmö högskola.

Anders Frick

Mobile Heights i Lund får förstärkning av telekomveteranen Bogdan Tudosoiu. Senast arbetade han för HTC som expert på mobila plattformar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.