onsdag 1 maj 2024

inloggad som

QlikTech-grundare storsatsar på medicinsk data

Efter tio år i skymundan är Malmöbolaget Capish Knowledge på väg ut i rampljuset. QlikTech-grundaren Staffan Gestrelius har senaste åren satsat närmare 20 miljoner kronor på tekniken, som ska förbättra datahanteringen vid kliniska prövningar hos läkemedelsbolag.

Capishs XML-baserade mjukvara ska samla all medicinsk data om en patient på ett och samma ställe. Uppgifter som blodtryck, längdangivelser eller mätvärden från labbet lagras som små meddelanden snarare än poster i traditionella databaser. Med grafiska presentationer och fritext-sökningar kan användaren sedan analysera datan och hitta samband bland hundratusentals patienter.

Det patient-centrerade angreppssättet är nyckeln när läkemedelsbolagen exempelvis vill titta närmare på varför och för vem en läkemedelskandidat fungerar eller inte, menar Staffan Gestrelius.

— Om ett nytt läkemedel har lite sämre snittresultat än ett existerande lägger du ner det, istället för att undersöka för vilka patientgrupper det faktiskt har bättre värden, säger han.

Staffan Gestrelius, som har ett förflutet som docent i fysiologi, har arbetat heltid med Capish sedan han lämnade vd-posten på QlikTech år 2000. Fram tills för några år sedan hade bolaget ett fåtal anställda och AstraZeneca som kund. När läkemedelsjätten lade ner verksamheten i Lund tvingades bolaget lägga om taktiken.

— Men då gick QlikTech på börsen. Jag tog pengarna från min andel och satsade i Capish så vi kunde göra en ny version av programmet, säger Staffan Gestrelius.

Det senaste året har Capish mer än dubblat personalen till drygt 20 fast anställda och konsulter. Ytterligare en handfull utvecklare ska rekryteras den närmaste framtiden, och bolaget är också på väg att etablera ett kontor i Philadelphia. Parallellt har Eva Kelty, med ett förflutet från ledade poster på kontraktsforskningsbolagen Stricent och Clinical Data Care i Lund, värvats som ny vd.

Staffan Gestrelius blir kvar som arbetande styrelseordförande och ensam ägare. Han siktar på att Capish inom ett år plockat ett par stora läkemedelsbolag i USA och Europa som kunder.

Erik Olausson

Efter tio år i skymundan är Malmöbolaget Capish Knowledge på väg ut i rampljuset. QlikTech-grundaren Staffan Gestrelius har senaste åren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad