söndag 5 maj 2024

inloggad som

LU Bio investerar i Follicum — men rensar i portföljen

Sedan emissionen i somras har LU Bio pumpat in nytt riskkapital i fyra av sina fem portföljbolag. Senast i raden är Follicum, där LU Bio går in med tre miljoner kronor. Däremot är innehavet i ProNoxis på väg att avvecklas.

Med investeringen ökar LU Bio sin ägarandel i Follicum till cirka 65 procent. Follicum startade 2011 och ska ta fram medicinska produkter som behandlar håravfall.

Lars_Bruzelius— Företaget lämnade i augusti in en patentansökan för sin upptäckt. Om bolaget lyckas hela vägen är det en oerhört stor och intressant marknad som väntar, säger Lars H Bruzelius till Rapidus.

Patentet baseras på två Lundaforskares arbete, Anna Hultgårdh Nilsson och Pontus Dunér, vilka också är delägare i företaget. Verksamheten drivs utan anställda, då utvecklingen lagts ut på kontraktsforskningsföretag, med Jan Alenfall som projektledare.

De 16 miljoner kronor LU Bio fick in vid nyemissionen i somras räcker inte till att ensam fortsätta finansiera alla projekten i portföljbolagen. Lars H Bruzelius tror möjligheterna att få in mer pengar är liten. Därför arbetar LU Bio aktivt för att knyta starka partners — industriella eller finansiella – till portföljbolagen.

— Det kapital vi erhöll genom nyemissionen måste användas till att säkra långsiktiga lösningar för våra bolag, säger Lars H Bruzelius.

Sedan i somras har LU Bio investerat 2 miljoner kronor i Cantargia, 0,6 miljoner kronor i MD-Pharma och 0,7 miljoner kronor i Ximmune. Däremot kommer företaget ProNoxis att säljas tillbaka till grundarna. ProNoxis står inför en mycket kostsam utvecklingsfas, som varken LU Bio eller den andra delägaren Karolinska Development har möjlighet att finansiera.

Elisabet Ottosson

Sedan emissionen i somras har LU Bio pumpat in nytt riskkapital i fyra av sina fem portföljbolag. Senast i raden […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.