måndag 15 april 2024

inloggad som

Börschefer gav detaljerna på kapitalmarknadsdagar

Forskningsbolaget Enzymatica i Lund tror sig ha hittat en substans som inaktiverar både fågelinfluensavirus och stafylokockerna i den så kallade sjukhussjukan. Det uppgav vd Michael Edelborg Christensen på Financial Hearings kapitalmarknadsdag i Lund i fredags.

Enzymatica har patenterat ett enzym från djuphavstorsk som används i en munspray mot förkylningar och i ett tuggummi mot plack. Produkterna säljs i dag av hälsokostbutiker, men målet är att under första kvartalet nästa år lansera dem genom apotek på den nordiska marknaden.

— Vi har spännande studieresultat, bland annat att 99 procent av fågelinfluensavirus H5N1 inaktiveras vid labbförsök. Men nu väljer vi att fokusera på vår munspray och vårt tuggummi, sa vd Michael Edelborg Christensen på kapitalmarknadsdagen.

Enzymatica var ett av nio regionala life science-företag, antingen börsnoterade eller listade på Aktietorget, som presenterade sig på Medicon Village i Lund.

CellaVisions vd Yvonne Mårtensson berättade om satsningen på veterinärsektorn i USA, ett sätt att hitta nya marknader för företagets bildanalysutrustning. Probis vd Michael Oredsson utvecklade i sitt föredrag målet att göra 5-10 nya licensaffärer varje år för sin probiotika. Efter avtal med bland andra Heinz och Alvogen ska detta infrias med råge i år, menar han.

Dagen avslutades med en debatt om regionens förutsättningar för life science. För tidiga skeden är finansieringen just nu ett problem.

— Allt fler finansiärer drar sig mot företag i de senare faserna. Det är torka på långsiktiga ägare, sa Karl Tobieson från investeringsbolaget MedCap.

Övriga företag att presentera sig var Dignitana, Hansa Medical, Exini Diagnostics, Micropos, Midsona och BioInvent. Också Glycorex var inbokat, men vd Kurt Nilsson fick förhinder.

I Rapidus redaktionsblogg Högerkanten lämnar vi en snabb rapport från torsdagens kapitalmarknadsdag i Malmö, med fastighetsbolaget Wihlborgs.

Elisabet Ottosson

Forskningsbolaget Enzymatica i Lund tror sig ha hittat en substans som inaktiverar både fågelinfluensavirus och stafylokockerna i den så kallade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.