onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Börschefer gav detaljerna på kapitalmarknadsdagar

Forskningsbolaget Enzymatica i Lund tror sig ha hittat en substans som inaktiverar både fågelinfluensavirus och stafylokockerna i den så kallade sjukhussjukan. Det uppgav vd Michael Edelborg Christensen på Financial Hearings kapitalmarknadsdag i Lund i fredags.

Enzymatica har patenterat ett enzym från djuphavstorsk som används i en munspray mot förkylningar och i ett tuggummi mot plack. Produkterna säljs i dag av hälsokostbutiker, men målet är att under första kvartalet nästa år lansera dem genom apotek på den nordiska marknaden.

— Vi har spännande studieresultat, bland annat att 99 procent av fågelinfluensavirus H5N1 inaktiveras vid labbförsök. Men nu väljer vi att fokusera på vår munspray och vårt tuggummi, sa vd Michael Edelborg Christensen på kapitalmarknadsdagen.

Enzymatica var ett av nio regionala life science-företag, antingen börsnoterade eller listade på Aktietorget, som presenterade sig på Medicon Village i Lund.

CellaVisions vd Yvonne Mårtensson berättade om satsningen på veterinärsektorn i USA, ett sätt att hitta nya marknader för företagets bildanalysutrustning. Probis vd Michael Oredsson utvecklade i sitt föredrag målet att göra 5-10 nya licensaffärer varje år för sin probiotika. Efter avtal med bland andra Heinz och Alvogen ska detta infrias med råge i år, menar han.

Dagen avslutades med en debatt om regionens förutsättningar för life science. För tidiga skeden är finansieringen just nu ett problem.

— Allt fler finansiärer drar sig mot företag i de senare faserna. Det är torka på långsiktiga ägare, sa Karl Tobieson från investeringsbolaget MedCap.

Övriga företag att presentera sig var Dignitana, Hansa Medical, Exini Diagnostics, Micropos, Midsona och BioInvent. Också Glycorex var inbokat, men vd Kurt Nilsson fick förhinder.

I Rapidus redaktionsblogg Högerkanten lämnar vi en snabb rapport från torsdagens kapitalmarknadsdag i Malmö, med fastighetsbolaget Wihlborgs.

Elisabet Ottosson

Forskningsbolaget Enzymatica i Lund tror sig ha hittat en substans som inaktiverar både fågelinfluensavirus och stafylokockerna i den så kallade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.