fredag 3 maj 2024

inloggad som

Börschefer gav detaljerna på kapitalmarknadsdagar

Forskningsbolaget Enzymatica i Lund tror sig ha hittat en substans som inaktiverar både fågelinfluensavirus och stafylokockerna i den så kallade sjukhussjukan. Det uppgav vd Michael Edelborg Christensen på Financial Hearings kapitalmarknadsdag i Lund i fredags.

Enzymatica har patenterat ett enzym från djuphavstorsk som används i en munspray mot förkylningar och i ett tuggummi mot plack. Produkterna säljs i dag av hälsokostbutiker, men målet är att under första kvartalet nästa år lansera dem genom apotek på den nordiska marknaden.

— Vi har spännande studieresultat, bland annat att 99 procent av fågelinfluensavirus H5N1 inaktiveras vid labbförsök. Men nu väljer vi att fokusera på vår munspray och vårt tuggummi, sa vd Michael Edelborg Christensen på kapitalmarknadsdagen.

Enzymatica var ett av nio regionala life science-företag, antingen börsnoterade eller listade på Aktietorget, som presenterade sig på Medicon Village i Lund.

CellaVisions vd Yvonne Mårtensson berättade om satsningen på veterinärsektorn i USA, ett sätt att hitta nya marknader för företagets bildanalysutrustning. Probis vd Michael Oredsson utvecklade i sitt föredrag målet att göra 5-10 nya licensaffärer varje år för sin probiotika. Efter avtal med bland andra Heinz och Alvogen ska detta infrias med råge i år, menar han.

Dagen avslutades med en debatt om regionens förutsättningar för life science. För tidiga skeden är finansieringen just nu ett problem.

— Allt fler finansiärer drar sig mot företag i de senare faserna. Det är torka på långsiktiga ägare, sa Karl Tobieson från investeringsbolaget MedCap.

Övriga företag att presentera sig var Dignitana, Hansa Medical, Exini Diagnostics, Micropos, Midsona och BioInvent. Också Glycorex var inbokat, men vd Kurt Nilsson fick förhinder.

I Rapidus redaktionsblogg Högerkanten lämnar vi en snabb rapport från torsdagens kapitalmarknadsdag i Malmö, med fastighetsbolaget Wihlborgs.

Elisabet Ottosson

Forskningsbolaget Enzymatica i Lund tror sig ha hittat en substans som inaktiverar både fågelinfluensavirus och stafylokockerna i den så kallade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.


  • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

  • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

    Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.

  • Kjell & Companys aktie i fritt fall

    Prylkedjan Kjell & Companys rapport för det fjärde kvartalet blev en besvikelse och utdelning uteblir. Fastighetsbolaget Wihlborgs skruvar däremot upp utdelningen, trots minskat förvaltningsresultat.

  • Revansch för Cellavision

    Blodanalysföretaget Cellavision i Lund serverade på onsdagen en kvartalsrapport som var en rökare i krysset. Aktieinvesterare svarade med att lyfta aktien med nästan 20 procent.

  • Midsona stänger 2023 och går vidare

    Livsmedelsproducenten Midsona, med varumärken som Friggs och Kung Markatta, fick se försäljningen vika i fjol. Arbete pågår för att öka lönsamheten.

  • Rapportperioden för skånska bolag är i gång 

    I slutet av förra veckan kom rapporter från BE Group, Probi, Hexpol, Ependion, I Love Lund och inte minst BHG Group som lyfte på börsen efter sin rapport.

  • Dignitana på väg mot genombrott

    Skalpkylningsföretaget Dignitana har nått en milstolpe. Vd Catarina Mård Löwenadler hoppas den ska leda till försäljningsgenombrott i USA. Samtidigt skjuter hon fram tidpunkten för positivt kassaflöde.

  • Ledningskaos i Glycorex

    Glycorex vd och hela styrelse har meddelat att de avgår. Huvudägaren och grundaren Kurt Nilsson säger sig vara förvånad.

  • Förvirrat med Lunds alla Cool-bolag?

    Bara i Lund finns fyra medicinteknikbolag som utvecklar medicinsk nedkylning av hjärnan och kroppen för att minimera skador. Rapidus går igenom hur det hänger ihop.

  • Brakförlust för e-handlare i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter finns BHG Group, Hansa Biopharma, Lindab, Trelleborg, Midsona och Mildef.