tisdag 12 augusti 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ny toppchef på Oatly i Landskrona

Sedan Jan Johansson avgick i maj har livsmedelsbolaget Oatly i Landskrona stått utan ordinarie vd. Nu tar Malmösonen Toni Pettersson över jobbet, med uppgift att bredda Oatlys havrebaserade produktportfölj.

Toni_PetterssonToni Pettersson jobbar i dag som vd för Malmöbaserade Boblbee, som tillverkar stöttåliga väskor och ryggsäckar för den europeiska och amerikanska marknaden. Han har tidigare drivit såväl en restaurangrörelse som ett fastighetsbolag och en firma för import av japanskt öl. Det var inte minst hans mod att testa okända saker som lockade styrelsen för Oatly, uppger ordföranden Mats Hallkvist för Rapidus.

— Det behöver vi. Oatly har haft en bra tillväxt med stabil lönsamhet, vilket gett oss en plattform att göra nya saker, säger han.

Oatly grundades på 1990-talet som en avknoppning från forskning vid Lunds universitet kring laktosfria mjölkprodukter baserade på havre. Senaste tillskottet i sortimentet är den yoghurtliknande ”havregurten”. Mats Hallkvist hoppas få se ännu fler Oatly-stämplade produkter i mejerihyllorna framöver.

— Första uppgiften för Toni Pettersson blir att formulera nya strategier för framtiden, säger han.

Oatly sysselsätter i dag ett 50-tal anställda. En del av utvecklingsarbetet läggs även ut på det tidigare systerbolaget Aventure i Lund. Omsättningen har de senaste åren växt med 6-18 procent per år, något Mats Hallkvist räknar med att göra även 2012. Förra året omsatte bolaget 182 miljoner kronor med en vinst på 8,7 miljoner.

Största ägarna är grundarna Björn och Rickard Öste, Industrifonden, Östersjöstiftelsen, Carnegiefonden och Pågengruppen.

Erik Olausson

Sedan Jan Johansson avgick i maj har livsmedelsbolaget Oatly i Landskrona stått utan ordinarie vd. Nu tar Malmösonen Toni Pettersson […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Sommarens raketer – och magplask

    Medan du legat i hängmattan har det skånska näringslivet fortsatt att rulla på med både spektakulära aktierusningar och konkurser. Vi har samlat ihop allt du behöver veta.

  • Rika prioriterar långresor – inte kultur

    Långresor, mat, klockor, vin och bilar. Det är vad de rikaste är mest intresserade av. Vad hände med kulturen? Det frågar sig Jan Dahlqvist.

  • Vindkraftsjätten gör megaemission

    Den danska energijätten Örsted meddelar i dag att bolaget ska genomföra en nyemission i mångmiljardklassen. Beskedet får aktien att rasa på Köpenhamnsbörsen.


  • Hänt i vecka 30

    Lite halvdana siffror rapporterades från Oatly, Swedencare och Alfa Laval i förra veckan. Men två av tre ser det som mellankvartal och räknar med att det tar sig under resten av året.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.

  • Han lämnar vd-stolen efter bara ett år

    I början av förra året lämnade Henrik Hjalmarsson vd-posten på fönsterbolaget Inwido i Malmö för samma roll på Optigroup i Mölndal. Nu lämnar han även det uppdraget, för att återvända till ett skånskt bolag.

  • Mölla säker hamn i tullkaoset

    När börserna fallit världen över har familjeföretaget Skåne-Möllans aktie tagit fart. Det är inte första gången som aktien går motvalls och vd Anders Persson har en teori om varför.

  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.