onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ny toppchef på Oatly i Landskrona

Sedan Jan Johansson avgick i maj har livsmedelsbolaget Oatly i Landskrona stått utan ordinarie vd. Nu tar Malmösonen Toni Pettersson över jobbet, med uppgift att bredda Oatlys havrebaserade produktportfölj.

Toni_PetterssonToni Pettersson jobbar i dag som vd för Malmöbaserade Boblbee, som tillverkar stöttåliga väskor och ryggsäckar för den europeiska och amerikanska marknaden. Han har tidigare drivit såväl en restaurangrörelse som ett fastighetsbolag och en firma för import av japanskt öl. Det var inte minst hans mod att testa okända saker som lockade styrelsen för Oatly, uppger ordföranden Mats Hallkvist för Rapidus.

— Det behöver vi. Oatly har haft en bra tillväxt med stabil lönsamhet, vilket gett oss en plattform att göra nya saker, säger han.

Oatly grundades på 1990-talet som en avknoppning från forskning vid Lunds universitet kring laktosfria mjölkprodukter baserade på havre. Senaste tillskottet i sortimentet är den yoghurtliknande ”havregurten”. Mats Hallkvist hoppas få se ännu fler Oatly-stämplade produkter i mejerihyllorna framöver.

— Första uppgiften för Toni Pettersson blir att formulera nya strategier för framtiden, säger han.

Oatly sysselsätter i dag ett 50-tal anställda. En del av utvecklingsarbetet läggs även ut på det tidigare systerbolaget Aventure i Lund. Omsättningen har de senaste åren växt med 6-18 procent per år, något Mats Hallkvist räknar med att göra även 2012. Förra året omsatte bolaget 182 miljoner kronor med en vinst på 8,7 miljoner.

Största ägarna är grundarna Björn och Rickard Öste, Industrifonden, Östersjöstiftelsen, Carnegiefonden och Pågengruppen.

Erik Olausson

Sedan Jan Johansson avgick i maj har livsmedelsbolaget Oatly i Landskrona stått utan ordinarie vd. Nu tar Malmösonen Toni Pettersson […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.