fredag 17 maj 2024

inloggad som

Sveafastigheter kliver in i Danmark

|  

Sedan starten 2003 har Stockholmsbaserade Sveafastigheter köpt fastigheter i Sverige, Finland och Estland för ett antal miljarder kronor. Nu gör bolaget en inbrytning i Danmark. 

Som Rapidus berättade förra veckan kastar de svenska fastighetsbolagen allt mer lystna blickar på den danska fastighetsmarknaden i takt med att svenska kronan stärkts och Köpenhamnspriserna dalat.

Nästa svenska storspelare i Danmark blir av allt att döma Sveafastigheter. Vd Simon de Château bekräftar att fastighetsbolaget är på väg att göra sitt första danska förvärv.

– Det är nära att affären avslutas men jag kan inte ge några detaljer ännu, det ligger fortfarande några veckor bort, säger han. 

I Köpenhamn finns nu det nystartade bolaget Eavs City, med Simon de Château som styrelseordförande.

Sveafastigheter, som till största delen har institutionella investerare, fokuserar främst på fastigheter som av olika anledningar har dragits med problem under en längre tid. Storleken på den typiska investeringen ligger på 200 miljoner kronor upp till en miljard.

Den senaste fonden stängde 2011 med 317 miljoner euro i kassan. Av det har ungefär hälften investerats hittills. Bland annat köpte Sveafastigheter sju daglivarubutiker i Finland under våren. 

Att Sveafastighet blir dansk fastighetsägare innebär dock inte att det omedelbart också blir ett Köpenhamnskontor.

– Vi har en man i Malmö som än så länge sköter våra aktivitet i Danmark. På sikt får vi se om det blir aktuellt med kontor även i Köpenhamn, säger Simon de Château.

Joel Lyth

Sedan starten 2003 har Stockholmsbaserade Sveafastigheter köpt fastigheter i Sverige, Finland och Estland för ett antal miljarder kronor. Nu gör […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad