tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Nordisk medfinansiering till Max IV

|  
|  

Som Rapidus berättade förra veckan ser den akuta pengabristen ut att få långtgående konsekvenser för Max IV, som kan tvingas skrota en av två lagringsringar för elektroner. Samtidigt ökar intresset från grannländerna för att vara med och finansiera den hittills helt nationella forskningsanläggningen.

De budgetproblem som den senaste tiden plågat Max IV-ledningen gäller byggandet av första etappen, med elektronaccelerator och två lagringsringar. Därtill kommer etapp två som innefattar byggandet av uppåt 20 experimentstationer där synkrotronljuset från lagringsringarna kommer till vetenskaplig nytta. Ett mindre antal är placerade vid den mindre lagringsringen och kommer därför inte kunna byggas om första etappen skalas ned.

Hittills är sju av experimentstationer finansierade genom en donation på 400 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse samt ett bidrag på 162 miljoner kronor från tolv svenska universitet. Nu ökar intresset även från utländskt håll. Några formella beslut är inte tagna än, men enligt Max IV-chefen Christoph Quitmann har universitet och statliga aktörer i Finland och Estland redan avsatt 1,5 respektive 3,0 miljoner euro för satsningar på experimentstationer till Max IV.

— Och danska forskare har skickat in ansökningar om forskningsanslag på tio miljoner euro som håller på att utvärderas, säger han till Rapidus.

Även danska läkemedelsbolag ska ha visat intresse. I slutänden räknar Christopher Quitmann med att 5-10 experimentstationer kommer vara finansierade från utländska källor.

— Ska vi komma upp i 20 experimentstationer måste ett antal av dem åtminstone vara delvis finansierade av utländska universitet och företag. Det skulle också ge en skjuts till de vetenskapliga samarbeten som behövs för att göra Max IV till en viktig spelare i Nordeuropa, säger han.

Max IV vill även starta en så kallad European Research
Infrastructure Consortium, Eric, tillsammans med Danmark, Norge, Finland, Estland och Polen. Eric är ett legalt ramverk som beviljas av Europakommissionen, med målet att underlätta samarbeten kring forskningsinfrastruktur mellan länder. Utöver vissa skattelättnader gör Eric-statusen det bland annat enklare för anslutna forskare att flytta mellan länderna. Enligt Christopher Quitmann pågår redan diskussioner på ministernivå med de tilltänkta partnerländerna.

Erik Olausson

Som Rapidus berättade förra veckan ser den akuta pengabristen ut att få långtgående konsekvenser för Max IV, som kan tvingas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.