fredag 26 april 2024

inloggad som

Precise Biometrics säkrar 30 miljoner till nylansering

Lundaföretaget Precise Biometrics har säkrat 30 miljoner kronor i kredit hos danska finansbolaget Antech Invest. Pengarna ska gå till lansering av det som ska bli framtidens huvudprodukt: ett smart mobilskal.

Som Rapidus tidigare rapporterat ser det förlusttynga teknikbolaget Precise Biometrics framtiden i mobila applikationer. Senare i år lanseras ett smartphone-skal med inbyggd fingeravtrycksläsare. Användaren slipper pinkod för att öppna telefonen och ska även kunna logga in på stängda webbsidor med hjälp av sitt fingeravtryck.

Med produkten breddar sig Precise från företag och myndigheter till att även sälja till privatpersoner. Det ska gå att beställa skalet direkt från bolaget, även om man idag inte vill säga vad det kommer att kosta.

— Det är en mycket bredare produkt än vad vi haft tidigare, säger finanschefen Patrik Norberg som räknar med att skalet kommer stå för merparten av intäkterna redan under 2012.

Med kapitalet från Antech Invest förbereds nu serietillverkning. Skalen, som bland annat utvecklats för iPhone och surfplattor, har själva fingeravtrycksläsaren på nedre delen av framsidan. På baksidan finns en hållare för det smarta id-kort som bolaget använder i sin lösning. Tanken är att höja säkerheten genom att matcha biometrin mot ett lokalt kort istället för i en central databas.

Under 2011 backade omsättningen för Precise, från 44,9 miljoner kronor till 21,6 miljoner. Förlusten uppgick till 33,2 miljoner. Företaget har 34 anställda och är noterat på Stockholmsbörsen. VD är Thomas Marschall.

Kristian Svensson

Lundaföretaget Precise Biometrics har säkrat 30 miljoner kronor i kredit hos danska finansbolaget Antech Invest. Pengarna ska gå till lansering […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.