tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Ericssonveteranen Wingren ska lyfta Huawei i Lund

Ny platschef för det kinesiska telekombolaget Huawei i Lund blir Tord Wingren, tidigare VD för Ericsson Mobile Platforms. Rapidus kan idag berätta att Wingrens uppdrag är att expandera med nya medarbetare och verka för ökat utbyte mellan stora och små bolag i regionen.

— Huawei ser etableringen här som en långsiktig investering och vi vill visa att detta är en region med världsledande system inom modemteknologi för cellulära system. Huawei vill bygga upp kompetens inom detta med hjälp av duktigt folk och nya lösningar. Min uppgift är att hjälpa till så att det blir lyckosamt, säger Tord Wingren till Rapidus.

Wingren är gäst på scen ikväll på premiären av Rapidusbaren på Edison Park i Lund.

Han har arbetat arton år på Ericsson och var fram till april 2003 VD för Ericsson Mobile Platforms i Lund. Då blev han rekryterad som europachef till koreanska elektronikjätten Samsung. Tord Wingren har även varit utvecklingschef på tyska Digital Imaging Systems, ett bolag vars affärsidé var att förse de stora mobiltelefontillverkarna med färdiga kameramoduler.

Fram tills i höstas var Wingren koncernchef för Nanoradio, ett företag som utvecklar strömsnåla kretsar för trådlöst LAN. Numera sitter han i styrelsen för Anyfi Networks, som hjälper bredbandsleverantörer avlasta sina nätverk med hjälp av trådlösa wifi-nätverk. Han sitter också i styrelsen för betalplattformsföretaget Mobill och Zimpl, som uppfunnit ett nytt sätt att skriva på mobiltelefoner.

Tord Wingren planerar att fortsätta i styrelserna för dessa företag parallellt med sitt arbete på Huawei.

— Interaktionen mellan små och stora bolag i regionen är jätteviktig. Alla de stora företagen har ju inte den kreativa förmågan att klara av allting samtidigt. Istället är det småbolagen som kan skapa nya fantastiska idéer inom nya områden vilket skapar positiv symbios, säger Tord Wingren.

Första steget i Huaweis expansion i Lund är att utöka från ett tiotal till trettio anställda. Enligt Wingren blir det en mix av allt från nyutexaminerade till mycket senior kompetens. I Lund utvecklas bland annat modemteknik för användning i mobiltelefoner, vilket gör enheten till en konkurrent till ST-Ericsson.

— I regionen hittar vi precis den mix av akademisk forskning, utbildning och mångårigt branschkunnande som vi vill rekrytera från.

Mer om Tord Wingren ikväll på Rapidusbaren i Lund, då han intervjuas på scen. Läs mer här.

Anders Frick

Ny platschef för det kinesiska telekombolaget Huawei i Lund blir Tord Wingren, tidigare VD för Ericsson Mobile Platforms. Rapidus kan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.