söndag 5 maj 2024

inloggad som

Skånska börsbolag forskar för 2,6 miljarder

Elva av Skånes största noterade industri- och teknikföretag ökade tillsammans sina satsningar i forskning och utveckling med mer än 200 miljoner kronor 2011. Det visar Rapidus genomgång av årsboksluten. Sedan 2007 har investeringarna i FoU ökat med en halv miljard.

Rapportsäsongen går mot sitt slut och vi kan konstatera att 2011 var ett bra år för börsbolagen. Många redovisar tillväxt, i såväl försäljning som lönsamhet, och har även börjat investera hårdare i utveckling av nya produkter.

Rapidus har gått igenom elva skånska företag som tillsammans satsade 2,6 miljarder kronor på forskning och utveckling ifjol. Det är en ökning med tio procent, 231 miljoner kronor, från 2010. I urvalet finns Active Biotech, Alfa Laval, Axis, Beijer Electronics, BioInvent, CellaVision, Höganäs, Nederman, Probi, ReadSoft och Trelleborg.

I reda pengar var det Alfa Laval som satsade mest, 648 miljoner kronor, en ökning med knappt fyra procent. Koncernen har forskningsanläggningar i bland annat Lund, Søborg utanför Köpehamn och Frankrike.

— Våra investeringar i FoU kommer öka ytterligare under 2012. Nya produkter är fundamentet för organisk tillväxt, säger VD Lars Renström till Rapidus.

Sett till andel av försäljningen var det functional food-bolaget Probi som satsade hårdast bland de lönsamma verksamheterna. För varje såld krona gick 18 öre tillbaka till utvecklingssidan, totalt 17 miljoner kronor. I år räknar VD Michael Oredsson med ytterligare ökning i absoluta tal.

— Satsningarna består helt enkelt av att vi kommer göra fler kliniska studier, säger han.

I morgondagens snabbanalys presenterar vi listan i detalj, med utvecklingen från 2007 fram till idag och en utblick inför framtiden.

Kristian Svensson

Elva av Skånes största noterade industri- och teknikföretag ökade tillsammans sina satsningar i forskning och utveckling med mer än 200 miljoner kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.