fredag 17 maj 2024

inloggad som

Klart med ny direktör för Öresundskomiteen

Finn Lauritzen tar över som chef för samarbetsorganisationen Öresundskomiteen. Han lämnar jobbet som direktör för Ehrvervs- og Byggestyrelsen där han varit anställd sedan 2006. 

— Jag har många utmaningar och går till jobbet med viss ödmjukhet. Men jag tror det finns en stor potential för bättre samarbete mellan Danmark och Sverige, säger Finn Lauritzen till Rapidus.

Finn Lauritzen är 55 år och har en ekonomiexamen från Köpenhamns universitet. Han bor i Frederiksberg tillsammans med Bente Skovgaard Kristensen, chef för danska kulturministeriet. Innan Ehrvervs- og Byggestyrelsen var han ansvarig för Konkurrencestyrelsen.

Öresundskomiteen bildades 1993 och är en plattform för politiskt samarbete över Sundet. Tanken är att kommittén ska skydda Öresundsregionens intressen i förhållande till ländernas regeringar och EU.

Från svensk horisont ser det danska intresset för integrationsfrågorna tämligen svalt ut. Vad kan du göra för att ändra på det?

— Jag håller med dig om det, att intresset för regionen är större på svenska sidan. Det är en stor utmaning för mig att sätta Öresundsintegrationen på den politiska dagordningen i Danmark. Det finns många viktiga frågor inom bland annat kultur, trafik och näringsliv, säger Finn Lauritzen.

Kristian Svensson

Finn Lauritzen tar över som chef för samarbetsorganisationen Öresundskomiteen. Han lämnar jobbet som direktör för Ehrvervs- og Byggestyrelsen där han […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad