fredag 19 april 2024

inloggad som

Norama sparkar igång skånsk fastighetsfond

Snart ett år efter starten har Malmöbaserade fastighetsbolaget Norama köpt på sig fastigheter i södra Sverige för 150 miljoner kronor. Nu drar ägarna igång en fond i Luxemburg som ska locka allmänheten att investera i skånska fastigheter. Ny delägare är affärsmannen Mats Nilstoft.

— Vi är fortfarande en köpare på marknaden. Under året ska vi nå en fastighetsvolym på runt två- trehundramiljoner kronor för att ha en effektiv administration, säger VD Roger Stjernborg Eriksson.

Han lämnade chefsposten på noterade Dagon i december 2010 för att dra igång Norama tillsammans med bland andra Lars Rosvall och Martin Mildner. Senaste tillskottet i ägarkretsen är affärsmannen Mats Nilstoft.

För att nå en volym på över 300 miljoner kronor ska privatpersoner lockas att gå in i fonden. Med minsta investering på 1,5 miljoner kronor är siktet inställt på kapitalstarka privata investerare och mindre institutioner.

Inom tre år är målet att nå en förvaltning på en miljard kronor. Fastighetsköpen ska ske med låg belåning och tanken är att fonden ska bli ett investeringsalternativ som är mindre beroende av den allmänna börsutvecklingen än de noterade fastighetsbolagen.

— Under sommaren hade vi ett par institutionella investerare som var beredda att gå in med två-tre hundra miljoner kronor. Vi valde att tacka nej, när man tar in den typen av investerare stänger det dörren för många andra, säger Roger Stjernborg Eriksson.

I dag ligger ägandet i Noramas bolag, men på sikt är meningen att det aktuella innehavet ska flyttas över till den nya fonden. Roger Stjernborg Eriksson menar att det fortfarande finns en tröghet på fastighetsmarknaden.

— Det finns ett glapp mellan köpare och säljare. Den låga räntan motiverar ett högre pris samtidigt som bankernas försiktiga kreditgivning försvårar finansieringen. Min bedömning är ändå att affärerna kommer att ta fart efter sommaren när läget kring Europas skuldkris klarnar och förtroendet mellan bankerna ökar igen, säger han.

Joel Lyth

Snart ett år efter starten har Malmöbaserade fastighetsbolaget Norama köpt på sig fastigheter i södra Sverige för 150 miljoner kronor. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.