tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till Micael Gustafsson på nya IT-organisationen Cluster55

För ett år sedan utannonserades Öresundsregionens nya IT-organisation, Cluster55, på konferensen ”IT will change” i Köpenhamn. Men först senaste månaden har projektet — byggt på ruinerna av Øresund IT — varit en realitet med egen hemsida.

Øresund är nu borta från namnet. Cluster55 är döpt efter regionens 55:e nordliga breddgrad och härstammar från ett varumärke från ett annat nedlagt projekt, BrandIT, som Øresund IT drev med Copenhagen Capacity och Invest in Skåne.

Micael Gustafsson, hur många medlemmar har ni fått i Cluster55?

— Øresund IT:s gamla medlemmar fick erbjudande om att istället stötta Cluster55. De flesta var positiva. Det betyder att vi idag har cirka hundra medlemmar.

Vilka utmaningar har ni, exempelvis med finansiering via EU nu under finanskrisen?

— Cluster55 finansieras genom våra projekt samt pengar från medlemmarna. Eftersom projekten löper över flera år påverkas vi just nu inte av finanskrisen. Vi har också god uppbackning från offentliga aktörer på svensk sida.

Organisatoriskt ligger ni nu under Lunds universitet. Betyder det mer svenskt än danskt fokus eller är det bara så att kontoret ju måste ligga någonstans?

— Eftersom vår finansiering är från svenskt håll och de tidigare danska ägarna inte vill lägga mer pengar på oss blir det i första läget svenska företag vi hjälper. Givetvis hjälper vi de delar av dansk industri som fortsatt stöttar oss, men 95 procent av finansieringen kommer från Sverige. Att kontoret är i Sverige är därför naturligt.

Vad blir de första projekten?

— Projekten E2C och Mobile Vikings löper vidare. Vi har fått pengar till Cluster55 Business Trips där vi tar uppstartsbolag och små och mellanstora företag ut i Europa för att skapa affärer. Och vi har ett nytt projekt inom Galileo-programmet. Vi har också engagerat oss i Minc, Ideon Innovation och Lift där vi hjälper till med affärskontakter. I februari kommer vi att ta 8-10 bolag med till Mobile World Congress i Barcelona. Vi betalar resan och hjälper till med matchmaking.

Har ni en deadline för Cluster55 där ni beslutar om det kommer att bära eller brista?

— Våra deadlines är kopplade till projekt, men det är inte deadlines för varumärket Cluster55. Så länge företag i regionen och våra partners tycker att vi tillför något fortsätter vi.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

För ett år sedan utannonserades Öresundsregionens nya IT-organisation, Cluster55, på konferensen ”IT will change” i Köpenhamn. Men först senaste månaden […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.