tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Lundaforskning lockar vägglus i fällan

Nattaro Labs på Lund Life Science Incubator utvecklar en ekologisk fälla som utnyttjar feromoner för att locka blodsugande vägglöss i en fälla. Nu söker bolaget ett par miljoner i riskkapital för att slutföra produktutvecklingen och få ut den på marknaden.

Tekniken bygger på forskning kring vägglössens feromoner, genomförd av docent Camilla Ryne. Hon har tidigare på konsultbasis arbetat med att utveckla lusfällor. Den tilltänkta kundkretsen är dels saneringsbolag som måste verifiera att en bekämpningsinsats fungerat, men också hotell som tidigt vill se när de här fått in ohyra på rummen. Nattaros fälla ska vara klar för fältprövning under våren 2012. Till skillnad från de lusfällor som finns på marknaden i dag ska produkten kunna användas flera gånger under saneringsarbetet.

— Svårigheten med att utforma fällan ligger primärt i att vägglöss är långlivade djur som inte behöver reagera direkt på all stimulans utifrån, därför är det en utmaning att lura dem i en fälla, säger VD Camilla Ryne.

Vid sidan av utvecklingsarbetet bedriver Nattaro Labs konsultverksamhet kring utbildning och förebyggande arbete för att motverka vägglöss. I dag har bolaget samarbete med bland annat AF-bostäder som ska vara med och testa fällan, men också flera saneringsföretag har visat intresse för produkten. Bolagets ägs av de fyra grundarna med erfarenheter från Cybercom och Sony Ericsson.

Joel Lyth

Nattaro Labs på Lund Life Science Incubator utvecklar en ekologisk fälla som utnyttjar feromoner för att locka blodsugande vägglöss i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.