fredag 26 april 2024

inloggad som

Grundare tar över konkursad mobilteknik

Det fanns ett antal spekulanter, men till slut blev det grundarna Fredrik Tufvesson och Fredrik Thorsell som köpte ut konkursboet från Ideonbolaget Resqu. Duon ska nu återstarta verksamheten under nytt namn för att försöka ta mobilpejlningstekniken de sista stegen till marknaden.

Då Resqu gick i konkurs i somras hade ägare som Sydsvensk Entreprenörfond och riskkapitalisten Mats Lindoff satsat närmare tio miljoner kronor i verksamheten. Fredrik Tufvesson, till vardags lektor i radiosystem vid Lunds tekniska högskola, vill inte uppge hur mycket konkursboet kostat men säger att det återstartade bolaget inte ska ta in något externt kapital i dagsläget.

Tekniken för att lokalisera försvunna personer via deras mobiltelefon består av ett tredelat system som först stör ut omgivande basstationer. När telefonen då letar ny täckning hittar den istället Resqus mobila basstation, som tvingar telefonen att skicka ut kontinuerliga signaler. Därmed kan den pejlas på ett par decimeter när med en speciell sökutrustning.

Själva sökutrustningen har fälttestats med goda resultat, men kräver att sökpatrullen samarbetar med den försvunnes mobiloperatör. Utvecklingen av övriga enheter i systemet har visat sig svårare än beräknat, vilket var en bidragande orsak till konkursen.

Fredrik Tufvesson hoppas inom några månader få de första kunderna. Han tar olycksfallet i början av oktober, då en person försvann vid kusten utanför Tanum i Västra Götaland, som exempel på att tekniken behövs.

— Polisen lyckades ringa hans mobiltelefon men fick inget svar och kunde inte pejla in var den var någonstans, säger Fredrik Tufvesson.

Vad det nya bolaget ska heta är inte spikat än. Totalt går tre personer in som ägare, där Fredrik Tufvesson och Fredrik Thorsell är två.

Konkursförvaltare var Ola Sellert på Trägårdh Advokatbyrå i Malmö.

Erik Olausson

Det fanns ett antal spekulanter, men till slut blev det grundarna Fredrik Tufvesson och Fredrik Thorsell som köpte ut konkursboet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.