tisdag 23 april 2024

inloggad som

Ubiqo landar första kund i nytt system

Efter en hel del förseningar har IT-säkerhetsbolaget Ubiqo Security på Ideon i Lund blivit klara med sitt system för smartphones och fått en första kund. Det är Stockholmsföretaget RTH International, svenskt ombud för brittiska Coinstar Money Transfer, som installerar Ubiqos system för säkra pengaöverföringar.

— Ekonomiskt är det inget jättestort avtal, men det handlar ändå om en betalande bankkund. De är en av 56.000 filialer under Coinstar och grundtanken är att vårt system ska säljas vidare till de andra satellitbolagen — då kan det bli väldigt intressant, säger Ubiqos VD Peter Alexanderson.

Ubiqo har de senaste åren övergivit sin tidigare Java-baserade teknik och helt satsat på smartphones. Tekniken bygger på att användaren laddar ner en app genom vilken man måste bekräfta alla ekonomiska transaktioner som görs med exempelvis ett visst kreditkort. När ett uttag, nätbaserat köp eller överföring ska göras går ett sms till telefonen och användaren får bekräfta att transaktionen är korrekt.

Ubiqo inledde 2009 ett samarbete med teknikkonsulten Sigma om utvecklingen av systemet. Sigma tog fram en app för android-telefoner, men appen för iPhone blev aldrig godkänd. Ubiqo har de senaste månaderna istället låtit Malmöbolaget Crunchfish bearbeta iPhone-varianten, som nu har godkänts och finns hos iTunes Store.

— Det troligaste skälet är väl att Sigma inte har något record på att få igenom appar på det här viset, medan Crunchfish är en av de största app-tillverkarna. Crunchfish byggde om så att appen såg mindre ut som en betalningslösning och mer som ett sätt att hitta banker runtom i en stad, säger Peter Alexanderson.

Enligt Magnus Brobeck på Sigmas avdelning IT & Management kan det fortfarande bli aktuellt för Sigma att sälja den färdiga produkten till sina kunder.

Ubiqo söker nu ett kapitaltillskott på ca två miljoner kronor för att öka försäljningstakten och blir i praktiken ett renodlat marknadsbolag. VD Peter Alexanderson förklarar att Malmöbolaget Crunchfish framöver ska fungera som Ubiqos teknikavdelning. Ubiqo ägs i dag till ungefär lika delar av Alexanderson, riskkapitalbolaget Lumitec och Thomas Ahlgren, ägare av revisionsbyrån Mazars i Malmö.

Lisa Kirsebom

Efter en hel del förseningar har IT-säkerhetsbolaget Ubiqo Security på Ideon i Lund blivit klara med sitt system för smartphones […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad