onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Svensk dominans hos dansk mäklare

Efter de senaste årens invasion av danska bostadsköpare har Mette Lykken Bolig på nära håll fått uppleva att trafiken över Öresundsbron vänt. För första gången har den danska bostadsjättens Malmökontor nu fler svenska än danska kunder på såväl köp- som säljsidan.

Den dramatiska förändringen kan delvis förklaras med att svenska och danska huspriser börjat närma sig varandra. För första gången på tio år var också antalet danskar som flyttade hem från Skåne under 2010 högre än antalet som flyttade dit.

Mette Lykken Boligs VD Tony Mortensen var gäst på Rapidus ”Efter jobbet”-möte 2006, då de svenska bostadspriserna låg drygt 25 procent under de danska. Mette Lykken lanserade då planerna på ytterligare två skånska kontor, men i dag finns bara Malmökontoret på Rundelsgatan. Och de danskar som hittar dit är snarare säljare än köpare.

— Medan priserna på den svenska bostadsmarknaden stigit har det blivit billigare i Danmark. Nu har det blivit möjligt för svenskar, som inte tidigare haft råd, att köpa bostad i Danmark. För några år sedan hade vi inte många svenska köpare i Danmark men nu är det ett antal som är på väg att köpa, säger Tony Mortensen.

Mette Lykken Bolig har huvudkontor i Lyngby norr om Köpenhamn och har, utöver Malmökontoret, fem butiker spridda över norra Själland.

Enligt siffror från Danmarks Statistik flyttade 3.000 danskar från Skåne 2010. Bara 2.700 flyttade dit.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Efter de senaste årens invasion av danska bostadsköpare har Mette Lykken Bolig på nära håll fått uppleva att trafiken över […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.