torsdag 25 april 2024

inloggad som

Walfisz bygger Facebook för besserwissrar

Hittills har Malmöbolaget Planeto lockat cirka 50.000 personer att spela frågesport på nätet. Men det är bara början, grundaren Martin Walfisz siktar nu på att bygga ett helt community på nätet baserat på medlemmarnas expertkunskaper.

Med frågesportspelet som ingång ska användarna kunna kartlägga sina vänners starka sidor inom allt från HTML-programmering till semestermål i Spanien.

— Bland mina hundratals vänner på Facebook har jag ingen detaljkunskap om vem som kan vad. Men om jag till exempel ska köpa en ny digitalkamera är det praktiskt att veta vem som kan något om fotografering, säger Martin Walfisz.

Genom att koppla ihop användare med deras respektive kunskapsområden ska det också vara lätt att hitta nya nätvänner med samma eller kompletterande expertis. Kunskapsnivån för varje användare rankas med hjälp av specialskrivna frågor i frågesportdelen av Planeto och vem som helst ska kunna föreslå kunskapsämne.

— Det ska även finnas forum där du kan diskutera eller se vad experterna inom ett visst område skriver. Tanken är att folk ska kunna umgås på sajten, säger Martin Walfisz.

Idén att kombinera ett socialt nätverk med kunskapsinnehåll har Planeto gemensamt med bland annat sajten Aardvark, som 2010 köptes upp av Google.

I första rundan ska nätcommunityn finansieras av intäkter från speldelen av Planeto, där användarna kan betala extra för att sätta digital guldkant på sin spelupplevelse.

Planeto drogs igång 2009 och har sedan dess tagit in nära tio miljoner kronor i riskkapital, bland annat från Sydsvensk Entreprenörfond och TAT-grundaren Hampus Jakobsson. Bolaget har just inlett en större investeringsrunda, uppger Martin Walfisz.

Tillsammans med medgrundaren Magnus Robertsson är han fortfarande huvudägare i Planeto, som sysselsätter ett tiotal personer.

Erik Olausson

Hittills har Malmöbolaget Planeto lockat cirka 50.000 personer att spela frågesport på nätet. Men det är bara början, grundaren Martin […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.